Ida-Ukraina separatistide aladel kuulutati välja kolmepäevane lein (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimm mälestab hukkunud Aleksandr Zahhartšenkot.
Krimm mälestab hukkunud Aleksandr Zahhartšenkot. Foto: PAVEL REBROV / REUTERS / Scanpix

Ida-Ukraina separatistlikud võimud on pärast isehakanud Donetski rahvavabariigi (DRV) liidri Aleksandr Zahhartšenko tapmist pidanud kinni mitu kahtlusalust ja kuulutanud välja kolmepäevase leina.

DRV 42-aastane valitsusjuht hukkus eile õhtul Donetskis kesklinnas kohvikus korraldatud plahvatuses.

Surma sai ka Zahhartšenko ihukaitsja ja 12 inimest sai vigastada, öeldakse DRV ametlikul kodulehel. «Plahvatuses sai surma kaks inimest. Viis kannatanut keeldus haiglasse minemast. Kuus inimest toimetati haiglasse,» ütles DRV-i eriolukordade ministeerium. 

DRV võimud kuulutasid välja kolmepäevase leina, mis kestab esmaspäevani. Ka kooliaasta algus lükati tesipäevani edasi.

«Mitu inimest on juba kinni peetud,» ütles valitsusjuhi kohusetäitja Dmitri Trapeznikov eile õhtul ajakirjanikele. Ta lisas, et julgeolekumeetmeid on tugevdatud ja piirid suletud, mis tähendab, et keegi ei pääse sisse ei Kiievi kontrollitavalt alalt ega Venemaalt.

Plahvatuse sündmuskoht.
Plahvatuse sündmuskoht. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS

Nii Moskva kui separatistlikud võimud süüdistavad plahvatuse korraldamises Kiievit. Trapeznikovi sõnul aitasid kinnipeetud kinnitada, et plahvatus oli Ukraina sabotaaž.

Ukraina väidab, et tapmine on seotud Donetski sisevastuoludega ja Venemaa sooviga territooriumi kontrollida.

Vene president Vladimir Putin saatis eile kaastundeavalduse ja väljendas lootust, et tapjad tuuakse peagi kohtu ette. Putin kiitis Kremli kodulehel avaldatud kirjas Zahhartšenkot kui tõelist rahvajuhti, vaprat ja otsusekindlat meest.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles täna, et Putinil ei ole esialgu kavas kohtuda DRV valitsusjuhi kohusetäitjaga.

Zahhartšenko hukkumispaiga juurde tuuakse lilli.
Zahhartšenko hukkumispaiga juurde tuuakse lilli. Foto: Igor Maslov / Sputnik

Zahhartšenko valiti Ida-Ukraina tunnustamata vabariigi liidriks 2014. aastal. Ta ütles tookord, et tema ambitsiooniks on ehitada üles uus riik. Zahhartšenkost sai Moskva-meelsete separatistide leeri tuntuim ja kõige kõrgemal ametikohal olnud ohver.

Varem on väljaspool lahinguvälja hukkunud veel mitu separatistide komandöri, teiste seas Aleksei Mozgovoi ehk «Motorola» ja Mihhail Tolstõhh. Kokku on Ukraina idaosas Donetskis ja Luganskis 2014. aasta aprillis puhkenud sõjategevuse jooksul surma saanud üle 10 000 inimese. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles