USA eriüksuse eksjuht: Osama bin Laden suri 90 sekundiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden tabati ja tapeti Pakistanis Abbottabadis asuvas majas
Osama bin Laden tabati ja tapeti Pakistanis Abbottabadis asuvas majas Foto: SCANPIX

USAs on avalikustatud uut informatsiooni selle aasta mais Pakistanis USA eriüksuse poolt tapetud maailma esiterroristi Osama bin Ladeni surma asjaolude kohta.

Bin Ladeni tabamisoperatsiooni juhtinud USA mereväe eriüksuse endise juhi Chuck Pfarreri sõnul ei hukkunud Al-Qaeda juht pärast 45 minutist tulistamist, vaid ta tapeti peaaegu kohe pärast seda, kui eriüksuse liikmed ta elukohta tungisid, edastab The Telegraph.

Samuti ei lähe Pfafferi selgitused kokku USA ametliku versiooniga, kuidas eriüksus Abbottabadis maandus ning kuidas nad oma Back Hawk helikopterist ilma jäid.

«Helikopter maandus ehitise katusel, mitte maapinnal, nagu ametlikud allikad teatasid. Eriüksuslased sisenesid majja katuselt,» selgitas Pfarrer.

Ta jätkas, et paar minutit pärast Osama bin Ladeni surma püüdis helikopter katuselt maapinnale maanduda, kuid kaotas tasakaalu ning kukkus majast idas asuvasse aeda,» lausus eriüksuse juht.

Ametliku versiooni kohaselt maandus helikopter kohe aeda ning USA merejalaväelased ei sisenenud katuselt majja, vaid ukse kaudu ning pidid mitmest trepist ronima, et bin Ladenini jõuda.

Pfafferi sõnul oleks bin Ladenil selle ajaga olnud võimalik end efektiivselt kaitsta.

«Bin Laden suri 90 sekundit pärast eriüksuse majja sisenemist, mitte pärast pikka tulistamist. Kokku tehti neli tulistamisraundi,» jätkas Pfaffer.

Eriüksuse juhi kinnitusel sai teises tulistamisraundis viga Al-Qaeda juhi noorim naine Amal bin Laden.

Pfaffer kirjeldas, et Osama bin Ladeni tabamisoperatsioon viidi läbi lausa kirurgilise täpsusega. USA võimud on siiani Pfafferi selgitusi eiranud ja osa neist lausvaleks kuulutanud.

Pfarreri sõnul viis Osama bin Ladeni jälgedele ta kauaaegne parem käsi Ayman Zawahiri, kes saatis bin Ladeni majja tihti ja avalikult sõnumitooja.

USA jälgis Kuweidi päritolu Abu Ahmadi üsna mitu kuud, enne kui nad olid kindlad, et Osama bin Laden varjab end Abbottabadis asuvas majas.

Pfaffer avaldab selle kuu lõpus raamatu, milles ta selgitab USA eriüksuse tegevust ning Osama bin Ladeni tabamist ja tapmist detailselt.

Raamatu ilmumist lükati mitme nädala võrra edasi, kuna selles olev informatsioon ei vasta USA ametlikule versioonile Al-Qaeda juhi tapmise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles