Draama 2018 toob Tartusse Eesti sajandi lood

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uus Teater ootab kaunistatuna Draama 2018 festivali.
Tartu Uus Teater ootab kaunistatuna Draama 2018 festivali. Foto: Margus Ansu

Täna algab Tartus Draama 2018, mida korraldab SA Eesti Teatri Festival. Festivali programmi moodustavad Eesti Vabariik 100 teatrisarja «Sajandi lugu» kõik 13 lavastust ja peale nende veel 13 eriilmelist lavastust, mille on programmi valinud Draama 2018 kunstiline juht Ivar Põllu.

Seesama programm on ühtlasi Balti Teatri Foorumi programm. Balti Teatri Foorumit peetakse igal aastal eri Balti riigis. Sel aastal tulevad Leedu ja Läti delegatsioon Tartusse. Foorumi eesmärk on tutvustada Balti riikide rahvusdramaturgiat, arendada kontakte tõlkijate ja teatrite vahel ning luua võimalusi üksteise näidendite vastastikuseks lavastamiseks.

«Kõik EV 100 teatrisarja lavastused tõlgitakse inglise keelde ja väliskülalisi ootame peale Läti ja Leedu delegatsiooni kõikjalt maailmast,» ütles foorumi kaaskorraldaja, Eesti Teatri Agentuuri juht Kirsten Simmo. Foorumi võtab kokku rahvusvaheline konverents «Baltic Lines» Balti riikide dramaturgiast 8. septembril Von Bocki majas.

«Selleaastase festivali kavas on kõik vabariigi 100. sünnipäeva puhul teatrite koostöös sündinud «Sajandi loo» lavastused ning kogu festival on eriprogrammile juurde õmmeldud justkui pintsak nööbile. Aga miks mitte, kord saja aasta sees võib ja peabki. Riigi sajandal aastapäeval vaatame rahvuslikkuse ja kroonulikkuse, endaks jäämise ja muutumise piire eesti teatris ja ühiskonnas,» tutvustas Ivar Põllu festivali programmi.

EV 100 suursündmuste juhi Margus Kasterpalu sõnul on Eesti riigi sajandi lugu ja ka tulevikustsenaariumid juubeli ajal vaatajate ees lahti rullunud. Draama 2018 pakub aga hea võimaluse kõik meie riigi loo kümnendid EV 100 teatrisarja maratoni jooksul läbi sammuda, mis on kindlasti võimas elamus.

Rikkalikku teatriprogrammi täiendavad etenduste järel arutelud, raamatu «Teatrielu» esitlus, endise Endla teatri teatrijuhi Ain Roosti vitraažinäitus «Sada aastat teispool klaasi» Eesti Rahva Muuseumis ja tehniliste teatritöötajate loomeprotsessi kajastav näitus «Sissevaade» Vanemuise väikeses majas. Esimest korda tuleb Tartus NO99 teatri tantsumaraton ja Tartu Uue Teatri lavastuse «Praktiline Eesti ajalugu» laulude kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles