Katrin Pauts: miks karta karismaatilist ajakirjanikku? (11)

Katrin Pauts
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Pauts
Katrin Pauts Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Appi, ajakirjandusvabaduse kantsi rünnatakse!» kostis paljude kolleegide suust, kes tormasid TV3 saatejuhi Katrin Lusti kaitsele. Tõesti? Mu meelest on ajakirjandusel hullemaid vaenlasi kui prokuratuur, kes väidetavalt kavatsevat Lusti vastu kohtusse minna. Üks selline on karismaatilise ajakirjanikutüübi ümber lokkama löönud isikukultus.

Tema fännid on fanaatilised. Nad annavad talle üleloomulikke võimeid, nagu oleks ta maag või Jeesus. Ta on, nagu ehk väljenduks tema kuulus kaitsja Vahur Kersna, helenduv olend. Iseloomult on see erakordne inimene üllas ja omakasupüüdmatu (vt ka Robin Hood või Jeanne d’Arc).

Ta lahendab oma väljapaistva tarkuse ja julgusega lihtsurelike probleemid, seab õigluse jalule, võitleb ennastsalgavalt vaeste ja õnnetute eest. Kõike, mida ta väidab, võetakse puhta kullana ja levitatakse nagu prohvetlikke nägemusi. Tema vaenlased saavad netis sõimata ja isegi peksmisähvardusi. Kas rääkisin äsja mingi ususekti liidrist ehk n-ö karismaatilisest liidritüübist (vt ka Charles Manson, Hitler ja Stalin)?

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles