Kuidas suunata teismelist enda järelt koristama?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Te tulete õhtul töölt koju ja näete iga kord samasugust pilti - riided ja raamatud vedelevad põrandal, mustad nõud kraanikausis. Mida teha, et teie teismeline ometi veidi korralikumaks muutuks?

Portaali Selfgrowth.com järgi on kõige olulisem vältida vihastamist ja näägutamist. Samuti ei tasu eeldada, et teismeline peaks suutma kõike üksinda teha. Koristamine ja organiseeritus ei ole kõigi tugev külg ning sama käib ka teismeliste kohta.

Kui laps on varateismeline ning te ei ole varem talle kunagi näidanud, kuidas asju korrastada või tuba koristada, siis tasuks teil koos seda teha. Selleks, et töö kiiremini läheks ja ei tunduks lootusetult aeganõudev, võiks jagada koristustöö väiksemateks osadeks või sammudeks (nt 1. töö - riiete sorteerimine, musta pesu kokku korjamine, 2. töö – puhaste riiete kokkupanek jne).

Kui teie teismeline on juba kogenum, siis võite koostada tööde nimekirja, mille seast lasete tal valida sobiv koristustöö, mida ta põhjalikumalt teeks. Samuti tasub algselt kõik vajalikud töövahendid valmis seada, et saaks tööga algust teha.

Veel soovitusi teismeliste vanematele:

1. Olge ise heaks eeskujuks. Kui olete ise laisk, siis tekib teie lapsel õigustatud küsimus, miks peab tema virgaks muutuma ja ebameeldivad tööd kodus enda peale võtma. Koristage ka ise enda järelt iga päev, isegi siis, kui olete väsinud ning mõtlete, et nõudepesu või musta pesu panek masinasse võib homse hommikuni oodata. Teie laps näeb, et nõuate ka endalt samasugust puhtust ja korda.

2. Selgitage puhtuse ja korra laiemat tähendust. Õpetage oma lapsele, et enda järelt koristamine ei ole vajalik vaid selleks, et magamistuba või köök oleksid puhtad, vaid see väljendab vastutustunnet ning näitab teiste pereliikmete vastu austust. Täiskasvanuks saades on korralikul ja organiseeritud inimesel kergem tööd leida ja paremaid tulemusi saavutada kui laisal ja ebaratsionaalselt tegutseval inimesel.

3. Kiitke ja jagage positiivset tagasisidet. Uskuge, see suurendab teie lapses soovi teha asju, mida ta võib-olla vabatahtlikult ei tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles