Kohus ei vabastanud joomakaaslase kirvega tapjat vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu maakohus ei vabastanud möödunud nädalal ennetähtaegselt vanglast meest, kes kannab joomakaaslase tapmise eest pikka karistust.

49-aastane Igor Jakovlev kinnitas ise, et soovib vabaneda ning saaks elama asuda kas oma korterisse või ema juurde, samuti ei tekiks tal probleeme töö leidmisega. Prokurör oli samas Jakovlevi vabastamisele vastu, tuues muuhulgas esile, et mees ei ole vangistuse ajal läbinud ühtegi sotsiaalprogrammi.

Kohus nõustus prokuröriga, märkides, et Jakovlevi on vangistuse ajal korduvalt distsiplinaarkorras karistatud. «Vähetähtis ei ole ka mehe käitumine kohtuistungil, kus ta kaotas prokuröri kirjaliku materjali avaldamise ajal enesevalitsuse ja hakkas vahele karjuma ega allunud kohtu korraldustele. Selline käitumine seab kahtluse alla isiku valmiduse koostööks ametnikega, mis on oluline ennetähtaegse vabastamisega kaasneva käitumiskontrolli teostamiseks,» märkis kohus.

Tartu maakohtu Valga kohtumaja mõistis 2009. aasta märtsis Jakovlevi süüdi tapmises ning karistas teda kuueaastase vangistusega. Karistuse määramisel arvestas kohus mitme kergendava asjaoluga, näiteks kohtualuse puhtsüdamliku kahetsusega ning eeluurimisel politseiga tehtud aktiivse koostööga.

Julm veretöö sai avalikuks 2008. aasta 5. septembri hommikul, kui Jakobi tänaval asuva maja elanik märkas hoone esisel haljasalal lebamas meest ning arvates, et tegu võib olla magama jäänud purjutajaga, kutsus kohale kiirabi. Meedikud tuvastasid aga, et mees oli tapetud ning kutsusid kohale politsei.

Sündmuskohale kiirustanud korrakaitsjad selgitasid, et tegemist oli 40-aastase kohaliku mehega. Tapetu juurest viis vererada lähedal asuva maja ühe korteri ukse juurde ning korterist leidsid politseinikud magamas Jakovlevi. Ilmselgete süütõenditega silmitsi seisnud mees ei hakanud kaaslase kallal vägivallatsemist eitama ning andis uurijatele välja ka tapatööks kasutatud kirve.

Jakovlevi ütluste järgi oli ta Valgas oma korteris ohvriga viina võtnud ning õhtu saabudes soovis, et kaaslane lahkuks. See tekitas aga meeste vahel tüli, kuna joomakaaslane väitis end olevat rohkem alkoholi ostnud ning ei soovinud veel koju minna. Jakovlev kinnitas, et oli kirvest haarates soovinud oma sõpra vaid hirmutada, kuid tõendid rääkisid siiski teist keelt. Nimelt oli kohtuarstliku ekspertiisi järgi ohvri kaela tabanud neli kirvehoopi, mis olid purustanud kaelalülid ning mees oli surnud kuriteopaigal.

Pärast veretööd soovis purjus Jakovlev laibast vabaneda ning helistas oma lapsepõlvesõbrale, kellelt palus abi surnukeha korterist minema viimisel. Sõber ei uskunud Jakovlevi juttu, kuid läks siiski koos sõbrannaga sündmuskohale. Kui nad korteris surnukeha nägid, keeldusid nad Jakovlevi aitamast ning lahkusid. Seejärel tassis Jakovlev laiba oma jõududega korterist tänavale ja asetas majaesisele haljasalale. Seejärel siirdus ta tagasi korterisse ja jäi magama. Hilisema eeluurimise ajal kahetses mees tehtut ning aitas igakülgselt menetlusele kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles