Kross: Venemaa sõjaväeõppusi tuleb jälgida, mitte karta (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Tairo Lutter

Venemaa sõjaväeõppusi tuleb jälgida, aga mitte karta, ütles Reformierakonna poliitik ja julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross kommenteerides peagi Venemaal algavaid viimaste aastakümnete suurimaid manöövreid Vostok 2018.

«Kartmine ei aita ja hirmu pole mõtet külvata, aga venelaste õppusi tuleb tähele panna. Need õppused on teadlik musklinäitamise etendus,» rääkis Kross veebisaates «Otse Postimehest». Tema sõnul tahavad venelased suurõppustega näidata oma «tugevust ja võitmatust».

Venemaa korraldab järgmisel nädalal Kaug-Idas koos Hiina ja Mongooliaga sõjaväeõppused Vostok 2018, mis on kaitseministeeriumi väitel suurimad manöövrid pärast 1981. aastal toimunud õppusi Zapad, millel osales 150 000 sõjaväelast. Algavatel suurõppustel osaleb kuni 300 000 Venemaa sõjaväelast ja logistikut, 36 000 lahingumasinat, sõjalaevad ning tuhat sõjalennukit. Hiina saadab õppustele 3200 sõjaväelast.

2008. aasta augustis kasutas Venemaa Taga-Kaukaasias korraldatud sõjaväeõppusi selleks, et alustada sõda Gruusia vastu. Eerik-Niiles Kross nõustas tookord Gruusia valitsust.

«Vastase jälgimisel oli ka tookord laual palju punaseid lippe, aga keegi ei uskunud, et sõda võiks alata,» rääkis Kross. «Ma uskusin loomulikult, et venelased on võimelised tankidega Gruusiat ründama ja relvadega ähvardades seda riiki läänemeelselt kursilt tõrjuma. Minu laual oli igasuguseid raporteid, aga järeldust, et nüüd lähebki lahti, ei osanud ka mina õigeaegselt teha,» lisas ta.

Krossi sõnul suudab Venemaa tekitada «sõjaudu» kaudu lääneliitlaste hulgas segadust. «Seega tuleb Venemaa sõjalisi õppusi kindlasti jälgida, aga mitte lähtuda sellest, et nüüd algab sõda või järgneb rünnak. See sõltub paljudest muudest asjaoludest,» ütles Kross.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles