Prantsuse õpilased alustavad kooliaastat nutitelefonideta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse õpilane mobiiltelefoni enne eksamit välja lülitamas. Sellest õppeaastast on Prantsusmaa koolides mobiiltelefonide keeld
Prantsuse õpilane mobiiltelefoni enne eksamit välja lülitamas. Sellest õppeaastast on Prantsusmaa koolides mobiiltelefonide keeld Foto: FRED DUFOUR / AFP/Scanpix

Prantsusmaal algas täna, 3. septembril õppeaasta ning seal hakkas kehtima üleriigiline keeld, mille kohaselt ei tohi õpilased koolis kasutada mobiiltelefone, tahvelarvuteid ja nutikellasid. 

Uus seadus, mis puudutab eelkõige alg- ja põhikooli õpilasi, võeti president Emmanuel Macroni heakskiidul vastu juunis, teatab The Guardian.

Seaduse kohaselt tohivad koolid 15 – 18-aastastele õpilastele lubada ajutiselt mobiiltelefonide kasutamist või kehtestada ka neile täieliku keelu.

Õppeaasta algus Prantsusmaa koolis
Õppeaasta algus Prantsusmaa koolis Foto: KAMBOU SIA / AFP/Scanpix

Keelu pooldajate sõnul aitab see seadus õpilastel paremini tundidele keskenduda, vähendada koolikiusamist ning sunnib lapsi vahetundidel rohkem liikuma.

Uuringu kohaselt on prantsuse noortel vanuses 12 – 17 eluaastat ligi 100 protsendil mobiiltelefon. Lastekaitsjate ja noorsootöötajate teatel vaatavad paljud lapsed oma telefonides vägivalla- ja pornovideoid ning mobiilikeeld koolis aiatab seda vähendada.

Prantsuse haridusminister Jean-Michel Blanquer sõnas, et uus seadus aitab 12 miljonit õpilast paremini distsiplineerida. 

«See, et ollaks uutele tulevikutehnoloogiatele avatud ei tähenda seda, et kiidetakse heaks kõik, mida selle abil näha-kuulda-kogeda saab. Samuti ei pea nutiseadmeid kasutama pidevalt,» lausus minister pärast uue seaduse kehtestamist.

Kritiseerijate arvates tekitab mobiilikeeld õpilastes rahulolematust, halvendab sotsiaalseid suhteid ning seda on tegelikus elus raske rakendada.  

Tund Prantsuse koolis
Tund Prantsuse koolis Foto: Eric Gaillard / Reuters/Scanpix

Uue seaduse kohaselt peavad õpilased jätma mobiiltelefoni koolis oma kappi ja nad tohivad seda kasutada alles pärast tundide lõppu kui nad on kooli territooriumilt lahkunud.

Mitmed prantsuse koolid kehtestasid mobiilikeelu juba enne üleriiklikku keeldu, samas on nende koolide õpilased seda keeldu eiranud ja ikkagi tundides mobiiltelefoni kasutanud.

Prantsuse õpilane mobiiltelefoni enne eksamit välja lülitamas. Sellest õppeaastast on Prantsusmaa koolides mobiiltelefonide keeld
Prantsuse õpilane mobiiltelefoni enne eksamit välja lülitamas. Sellest õppeaastast on Prantsusmaa koolides mobiiltelefonide keeld Foto: FRED DUFOUR / AFP/Scanpix

Kogu maailmas peavad koolid ja õpetajad võitlust, et õpilased tunde jälgiksid ja õpiksid, mitte et nende pilk oleks naelutatud helendavale ekraanile.

Maailma mitmetes paikades on terrorioht suur ja selle tõttu on paljud koolid tühistanud mobiilikeelu, et vanemad ja lapsed saaksid pidevalt kontaktis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles