Marsi hiidtorm raugeb, kulgur on endiselt tasa

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opportunity saatis maale panoraamvõtte 7. juunil, paar päeva enne tormi täielikku puhkemist ning raadiovaikust.
Opportunity saatis maale panoraamvõtte 7. juunil, paar päeva enne tormi täielikku puhkemist ning raadiovaikust. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona ülikool

Juuni alguses marsikulguri Opportunity endasse matnud tolmutorm on hakanud raugema. NASA teadlased loodavad, et planeeti katnud ülitorm on teeneka kulguri jätnud eriliste vigastuste ning selle pikk missioon saab jätkuda.

Opportunity saatis viimase signaali Maa poole 10. juunil ning pärast seda valitses eetrivaikus. Tänavune tolmutorm on Marsi vaatlemise ajaloos suurim ning ka üksnes raadiosidevõimeline Opportunity saaks selle ilmastikunähtuse kohta teadlastele edastada kuldaväärt informatsiooni, vahendab NASA.

Pea-aegu kolme kuu pikkune raadiovaikus teeb aga Opportunity jälgijad murelikuks. Nii see kulgur kui tema sõsar Spirit on varemgi tolmutormide kätte jäänud ning siis puhusid tormid vastuoksel kombel kulgurite energiaallikad päikesepaneelid hoopis puhtamaks kui nad enne tuulte tõusmist olid.

Seega on ebameeldiv võimalus, et vaid tolmused paneelid pole Opportunity vaikuse taga. Nüüd kui tolmu hulk Opportunity kohal on vähenemas, jõuab kulgurini piisavalt palju valgust, see saaks akusid laadida. Vaikuse täpset põhjust on raske ära arvata ning NASA teadlased jälgivad igapäevaselt väga tundlike vastuvõtjatega Marsi, et tabada ka kõige nõrgem signaal.

Opportunity on oma 14 teenistusaasta jooksul üle elanud sarnaseid raskusi ning juba 60 korda üle planeeritud aja kestnud missioon võib veel jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles