Vanemuises esietendub 15 uut lavastust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Saaremäe.
Üllar Saaremäe. Foto: Agnes Aus

Vanemuise teater avas 1. septembril oma 149. hooaja etendusega «Mees, kes teadis ussisõnu». Alanud hooajal tuuakse Vanemuises välja 15 uuslavastust – kaheksa  draamalavastust, neli tantsulavastust, kaks muusikalavastust ning üks lastelavastus.

Uuel hooajal tähistame Vanemuise balleti 80. sünnipäeva. Vanemuise suures majas esietendub 20.septembril Sergei Prokofjevi ballet «Romeo ja Julia», mille koreograaf ja lavastaja on Tšehhi Rahvusballeti endine kunstiline juht Petr Zuska. 3. märts toimub Vanemuise balleti juubeligala, kus tulevad esitusele numbrid Vanemuise balletiajaloo olulise tähendusega lavastustest ning publiku südameid võitnud lemmikud eelmistest hooaegadest. Gala kunstiline juht on Mare Tommingas.

6.aprillil näeb suures majas taas Mai Murdmaa Gabriel Garcia Marquezi loomingust inspireeritud tantsulavastust «Armastuse tango ehk aegade lõpus». Päris hooaja lõpus 6.juuni esietendub juba kuulsa tandemi – Katrin Pärna ja Janek Savolaineni – lavastus «Teravmeelne hidalgo Don Quijote La Manchast» (lavastaja Janek Savolainen), millega tähistame Vanemuise kauaaegse tantsija Aivar Kallaste 60. sünnipäeva.

Draamažanri esimene esietendus on 6.oktoobril Vanemuise väikeses majas, kus vaatajate ette jõuab Moisés Kaufmani «Kolmkümmend kolm variatsiooni», lavastajaks Heiti Pakk, peaosatäitja Guido Kangur külalisena Eesti Draamateatrist. 3.november esietendub sealsamas Sam Holcrofti komöödia «Elamise reeglid», mille lavastab Tiit Palu. Sügisesse jääb ka Eesti näitekirjaniku Martin Alguse draama «Midagi tõelist».

Andres Noormetsa lavastus esietendub 10.novembril Sadamateatris. Uuel aastal lisanduvad draamarepertuaari veel Tanel Jonase lavastus Henning Mankelli «Julm mõrvar Hasse Karlsson paljastab tõe naise kohta, kes külmus surnuks raudteesillal» (esietendus 19.jaanuril väikeses majas); Ingmar Bergmani «Persona» (esietendus 26.01, väikeses majas), mille lavastaja on Ain Mäeots ning Bertolt Brechti «Kaukaasia kriidiring» (lavastaja Tiit Palu, esietendus 23.veebruaril suures majas). 20.aprillil väikeses majas esietenduvat Eugene O’Neilli perekonnadraamat «Pikk päevatee kaob öösse» tuleb lavastama Üllar Saaremäe. Draamahooaja viimane esietendus on 27.aprillil kui Sadamateatri lavale jõuab Moliére’i «Naiste kool», lavastaja Priit Strandberg.

Muusikalavastustest esietendub 24. novembril Vanemuise suures majas kõikide Disney filmide austajate rõõmuks koguperemuusikal «Kaunitar ja koletis», milles rohkelt tantsu- ja laulunumbreid ning fantaasiaküllaseid tegelasi. Muusikali lavastab vanameister Georg Malvius. 16.märtsil jõuab väikeses majas esietenduseni Robert Annuse lavastatud Puccini ooper «Madama Butterfly». Lavastuse muusikajuht on Paul Mägi.

 Uus lastelavastus 149. hooajal on Jaan Rannapi ja Avo Paistiku loomingu põhjal valmiv «Klaabu», mille toob koos Vanemuise Tantsu- ja Balletikooli õpilastega Teatri Kodus lavale Janek Savolainen.

Jätkatakse ka Vanemuise Sümfooniaorkestri traditsiooniliste kontsertidega: avakontsert 14.septembril,  advendikontsert 16.detsembril  Tartu Jaani kirikus; jaanuaris muusikalisõpradele üle Eesti  – «Memory 2019» (9.-27.01) ja ooperigurmaanidele «Ooperigala» (31.jaanuaril); hooaja lõppkontsert 10.mail ja last but not least paljude – 29.juulil sümfooniaorkestri vabaõhukontsert Tartus, Kassitoome orus.

Läbi hooaja jõuab Vanemuine erinevatesse mängupaikadesse nii Eestis kui välismaal. Kõige kaugem reis viib New Yorki ja Washingtoni, kus draamatrupp esitab eesti kogukonnale lavastusi «Põlenud mägi» ja «Punamütsike». Draamat «Teineteiseta» mängitakse 18. ja 19. septembril teatris NO99 ning 20.septembril  Rakvere teatris, draamat «Hedda Gabler» näeb 1.oktoobril  Ugala teatris. Rahvusooperisse Estonia jõuavad hooaja jooksul ballett «Romeo ja Julia» (16.oktoober), lasteooper «Guugelmuugelpunktkomm» (11.veebruar), ooper «Rehepapp» (8.aprill) ning gala «Vanemuise ballett 80!» (25.märts), mis etendub veel ka Ugala teatris (18.aprill).

11.jaanuaril  esietendub ka Tallinnas Alexela Kontserdimajas muusikal «Kaunitar ja koletis» ning läbi hooaja toimuvad samas eelmise hooaja menuki, muusikali «Hüljatud» etendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles