Tikud, sool ja kalender 2.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik Pärnu kalendreid ja tähtraamatuid eelmise sajandi algusest Olaf Esna erakogust.
Valik Pärnu kalendreid ja tähtraamatuid eelmise sajandi algusest Olaf Esna erakogust. Foto: Mailiis Ollino

Tartu raamatukaupmees G. V. Rosenberg arvas, et temagi võiks pärnaka­tele kalendrit trükkida ja tegi seda aastail 1878–1880. Tiitliks “Perno Kalender ehk Täht-raamat”. Kalendrit toimetas J. Rosenberg. Igal aastal kulutati ­paberit 3000 eksemplari trükkimiseks. Sisunäited: “Virmaliste piigad”, “Kodukäija”, “Tundmata ratsaline”.

Kalendriturule üritas kiiluda Pärnu R. Jacoby raamatukauplus ja ilmutas kolm aastakäiku kalendrit tiitliga “Uus Pärnu Kalender ehk Täht-raamat Eesti rahvale”. Uustulnuk ilmus aastail 1882–1884. Sisunäited: “Truu võerasema”, “Kuida üks noormees oma pruudi kätte sai”, “Truu majapidaja ja tema õnnetu peremees”. Kalendrisaba kokkupanija on teadmata. Nende tähtraamatute tiraaž oli 2000–5000 eksemplari.

1887 leidus veel üks tartlane, kes laskis trükkida 11 800 kalendrit tiitliga “Pärnu-Esti Täht-raamat ehk Kalender 1888. aasta jauks”. Sisunäited: “Kaks korda kositud”, “Türgi püksid”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles