Põllumehed võivad sel aastal rekordsaagist üksnes und näha

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsad ilmaolud lasid põllumeestel teraviljapõllud tänavu augusti jooksul juba koristada, kuid põud jättis saagi üsna kesiseks. Kehva aasta juures on heaks uudiseks vaid kõrgem viljahind ja madalad kuivatuskulud.
Soodsad ilmaolud lasid põllumeestel teraviljapõllud tänavu augusti jooksul juba koristada, kuid põud jättis saagi üsna kesiseks. Kehva aasta juures on heaks uudiseks vaid kõrgem viljahind ja madalad kuivatuskulud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Lõppema hakkav soe ja vihmavaene suvi oli küll puhkajatele meeltmööda, kuid põllumeeste salved jäid kuuma ja põuase suve tõttu pooltühjaks. Kesise saagi põhjustas kevadel ja varasuvel valitsenud põud. Kuigi augustis keeras taevataat vihmakraane suve algusega võrreldes tihemini lahti, ei andnud see enam viljapeadele rammu juurde.

«Põllumeeste suuraktsionär oli sel korral armuline ainult üksikutes kohtades,» märkis Vara piirkonna põllumees Madis Avi. Suuraktsionäriks nimetas Avi ilmataati, kes jagas vajalikul ajal vihma väga vähestesse Eestimaa paikadesse. Avi põllumajandusettevõttes, Kaarli tulundusühistus on viljakoristusaeg läbi ning ettevõtte juht nentis, et saak on mullusega võrreldes pea poole väiksem. Samas teadis ta rääkida, et Peipsi järve lõunapoolses otsas tuli vajalikul hetkel siiski paar head vihmasahmakat.

Avi selgitas, et tema põldudel on eelmise aastaga võrreldes kõikide põllukultuuride saagikus vähenenud. Ainuke erand on uba, kuid põhjust selle teadmise üle rõõmustada siiski pole. «Eelmisel aastal ei saanud me uba põllult üldse kätte, sel aastal kuivas see seal lihtsalt ära,» rääkis Madis Avi tänavusest saagist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles