Doonoritelk seatakse üles Tartu raeplatsile

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu augustis oli doonortelk Viljandis, verd loovutasid paljud inimesed, kes ei põlanud järjekorraski oodata.
Tänavu augustis oli doonortelk Viljandis, verd loovutasid paljud inimesed, kes ei põlanud järjekorraski oodata. Foto: Marko Saarm

5. ja 6. septembril seatakse Tartu raeplatsile taas üles doonoritelk, kuhu oodatakse vereloovutajaid. Telgiuksed on mõlemal päeval avatud kell 11–17.

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse direktor Helve König ütles, et doonoriks on oodatud kõik 18–65-aastased inimesed, kes ei põe kroonilisi haigusi. «Eriti vajame 0-positiivset ja 0-negatiiset, samuti A-negatiivset doonoriverd,» rääkis ta.

Vereloovutajal olgu kaasas isikut tõendav dokument, samuti tasub tal varuda natuke aega. Protseduuri peale võib minna ligi tund. Enne vereandmist määratakse doonoril näpuotsa veretilgast hemoglobiinisisaldus ning esmakordsel doonoril ka veregrupp. Siis küsitleb doonorit arst ja kui tervisega on kõik korras, võib inimene minna verd andma.

Verd võetakse poollamavas asendis küünarlohu piirkonna veenist ja selleks kasutatakse ühekordset plastkottide süsteemi. Üks veredoos on 450 ml ja protseduuriks kulub 5–10 minutit. Lisaks võetakse umbes 20 ml verd laboratoorseteks analüüsideks.

Telgis töötavad Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse töötajad.

Vereandmise kohas võiks Helve Königi sõnul pärast ka puhata 10–15 minutit ning sel päeval tarbida tavalisest rohkem vedelikku, vältida füüsilist koormust, ka sauna.

Helve Königi sõnul on igal aastal Tartu doonoritelgis verd loovutanud üle 200 inimese ning nende heategu on vaja, et tagada verevarud haigla igapäevases töös. 

«Doonoritelk torkab raeplatsil sel kolmapäeval ja neljapäeval kindlasti kõigile silma ning neil, kes siis üle raeplatsi jalutavad, tasub vereloovutusele mõelda,» ütles König lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles