Salvini: Merkel alahindas massilise sisserände väljakutseid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Luigi Mistrulli/SIPA / Scanpix

Itaalia siseministri Matteo Salvini hinnangul alahindas Saksa kantsler Angela Merkel massilise sisserände väljakutseid.

«Ütleksin, et Angela Merkel kindlasti alahindas sotsiaalse kokkupõrke riski, kui väitis, et Saksamaal on ruumi sadadele tuhandetele inimestele,» ütles Salvini Saksa ringhäälingule Deutsche Welle.

«Ma jätkuvalt mäletan, mis toimus 2015. aastal Kölnis aastavahetuse pidustustel ja ka mujal,» lisas Salvini.

Peamiselt Põhja-Aafrika päritolu mehed ahistasid toona seksuaalselt sadu naisi. Juhtunu šokeeris sakslasi ning ägestas debatti, mis ümbritses Merkeli tolleaastast otsust lubada Euroopa rändekriisi haripunktis Saksamaale sadu tuhandeid varjupaigataotlejaid.

Sestpeale on sisserännanud sooritanud mitu laiemas avalikkuses suurt vastukaja tekitanud kuritegu. Nendest tekkinud pahameelt peetakse üheks põhjuseks, miks viimastel parlamendivalimistel saatis suur edu islamivastast erakonda Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Salvini seostas Merkeli avatud uste poliitikat ka rassistliku vägivallaga, mis hiljuti raputas Saksa idaosas asuvat Chemnitzi linna.

Paremäärmuslased hakkasid korraldama linnas kogunemisi pärast seda, kui linnas tapeti 26. augustil noarünnakus sakslane ning mõrva peakahtlusaluseks osutusid iraaklasest ja süürlasest asüülitaotlejad.

Paremäärmuslased ajasid linnas taga välismaise väljanägemisega inimesi ning neonatsid tegid politseinike ees natsisaluuti.

«Vägivald pole iialgi lahendus,» lausus Salvini Deutsche Wellele. «Vägivald tekitab vägivalda, aga Saksa valitsus on probleemi alahinnanud juba aastaid ning AfD tõus on selge reaktsioon (sellele),» lisas ta.

AfD on 709-kohalises Liidupäevas 92 saadikukohaga suuruselt kolmas jõud ning opositsiooniliider.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles