Kurb aga tõsi: Weekend Festival on ideaalne paik narkomeetri testimiseks. Populaarseimateks aineteks kokaiin ja extasy

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastajad Weekend Festivalil. Pilt on illustratiivne!
Külastajad Weekend Festivalil. Pilt on illustratiivne! Foto: Konstantin Sednev

Värske hooajaga alustanud «Radar» tutvustas eestlaste leiutatud ainulaadset narkomeetrit, mis tuvastab vaid mõne minutiga narkojoobe ning selle esile kutsunud aine. 

Alkomeetrisse on puhunud ilmselt kõik autojuhid, kuid peagi võib politsei võtta kasutusse ka naromeetri, kus vaid minutite jooksul on tulemused tuvastatavad. Uus narkotester sündis Tallinna Tehnikaülikooli laborites ja tänases «Radaris» rääkisid teadlased uudse aparaadi sünnist ning selgitasid selle toimimist.  

Kui praegu peab politsei narkojoobe tuvastamiseks tunde haiglakoridorides veetma, siis tulevikus on asi märksa kiirem.  «5-7 minutit ja tulemused on käes,» rääkis üks narkotestri leiutajatest, TTÜ teadur Jekaterina Mazina-Šinkar.

Weekend Festival on olnud juba viimased kolm aastat narkotestri katsepaigaks: «Enamustes proovides olid kokaiin koos extasyga, kuid oli ka amfetamiini. Näiteks kaks aastat tagasi olid peamised (ained) kokaiin extasyga. Aasta tagasi oli juba extasy amfetamiiniga,» kommenteerib Mazina-Šinkar Weekendil saadud narkoproove.

Vaata «Radari» värske hooaja avasaadet järgi ning näe teisigi sütitavaid teemasid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles