Tallinn hakkab riigiga erikoolide üle läbirääkimisi pidama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Linnavalitsus annab homsel istungil abilinnapea Mihhail Kõlvartile ja haridusameti juhatajale Andres Pajulale volitused pidada haridusministeeriumiga läbirääkimisi erivajadustega õpilaste koolide täiendavaks riigipoolseks rahastamiseks või nende pidamise üleandmiseks riigile.


«Küsimus on selles, et põhikooli- ja gümnaasiumiseadus (PGS) muutus ja uue seaduse järgi ei ole enam kohaliku omavalitsuse ülesanne tegeleda erivajadustega lastega. See on puhtal kujul riigi ülesanne,» selgitas Pajula.

«Praegu on hariduslike erivajadustega õpilastega koolide osas olukord, kus riik maksab oma pidamisel olevate koolide pedagoogidele kõrgemat töötasu, kuid omavalitsustele eraldatakse töötasuvahendeid madalama tasumäära alusel. Samas heidetakse Tallinnale ette, et hariduslike erivajadustega õpilaste koolides töötavatele pedagoogidele makstakse väiksemat töötasu kui sarnastes riigikoolides. Tekkinud olukorda ei saa pidada õigeks – riik rahastab kõigi koolide pedagooge ja see peaks toimuma ühtse põhimõtte järgi,» seisab linnavalitsuse eelnõu seletuskirjas.

«Meil tekkiski küsimus, et miks me tegeleme asjadega, millega me seaduse järgi ei peaks tegelema ja selle peale raha kulutama. Nüüd oleks vaja läbi arutada, kas riik võtab need koolid endale või siis Tallinna linn jätkab selle teenuse osutamist nendes koolides ja sõlmitakse mingi haldusteenuse leping. Praegu on veel vara ennustada, kuhu me selle asjaga välja jõuame,» lausus Pajula.

«Oluline sõnum on praegu see, et nendes koolides käivaid lapsi ega nende vanemaid ei peaks need läbirääkimised kuidagi mõjutama. Kõik lapsed saavad rahulikult koolis edasi käia,» rõhutas haridusameti juhataja.

Tallinna linnas on neli hariduslike erivajadustega õpilastele mõeldud munitsipaalkooli: Tallinna Tondi Põhikool (1. internaatkoool), Õismäe Kool, Tallinna Heleni Kool ning Tallinna Laagna Lasteaed-Põhikool. PGS § 2 lõike 4 kohaselt on eelnimetatud koolide ülalpidamine riigi, mitte kohaliku omavalitsuse kohustus, mille rahastamist riik ei ole taganud. Tallinna linnal kulub nelja hariduslike erivajadusega õpilaste kooli ülalpidamiseks aastas umbes 919 500 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles