Tadžikistan mõistis Eesti lenduri vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis eile Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši 8,5 aastaks trellide taha.

Kohtunik Temur Bojev määras mõlemale kohtualusele kümne ja poole aasta pikkuse vangistuse, kuid vähendas mõlema karistust Tadžikistanis kehtiva amnestiaseaduse järgi kahe aasta võrra. Teisalt lubanuksid selle riigi seadused niisuguse teo puhul süüdlased vangi panna 15 aastaks.

Riigiprokurör süüdistas Vladimir Sadovnitšit ja Aleksei Rudenkot piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos.

Eelmise nädala reedel peetud kohtuistungil viimase sõna saanud Rudenko kinnitas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel, ning palus kohtul end õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines Sadovnitš.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasid Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 meeskonnad kinni 12. märtsil pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et olid saanud piiriületuseks loa kõikide reeglite järgi ja edastanud selle kohta andmed ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.

Eesti välisministeeriumi hinnangul ei ole Tadžikistani kohtu otsuse motiivid selged ega Eesti kodaniku kinnipidamine põhjendatud.

«Välisministeerium jätkab Tadžikistani ametivõimudega suhtlemist. Otsime kahepoolselt lahendusi ning teeme vajaduse korral koostööd Euroopa Liidu partnerite ja Venemaaga,» teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisministeeriumi teatel kavatsevad Aleksei Rudenko ja tema kaitsja otsuse edasi kaevata.

Kolmandates riikides karistust kandvaid kodanikke on võimalik tuua karistust kandma Eestisse, kui selleks on kahe- või mitmepoolne kokkulepe. Välisministeerium algatas Tadžikistaniga karistatud isikute üleandmise kokkuleppe sõlmimise 2009. aastal, kuid asjaajamine on veel pooleli.

Tadžikistani kohtu otsust kritiseeris eile ka Vene välisministeerium, kes hoiatas, et Vene kodanikust lendurile Tadžikistanis määratud vangistus kahjustab riikidevahelisi suhteid.

«See otsus ei soodusta meie riikide vahel kujunenud liitlas- ja strateegiliste partnerlussuhete tugevdamist, vaid teeb neile tõsist kahju,» seisab teates, mille avaldas Vene välisministeerium eile oma kodulehel.

Ministeerium nimetas kohtuotsust liiga karmiks ja poliitiliselt motiveerituks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles