Balti kaitsevägede juhatajad kavandasid järgmise aasta sõjalist koostööd

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Ants Laaneots, brigaadikindral Valeri Saar ja kolonel Indrek Sirel kohtumas oma Läti ja Leedu kolleegidega.
Kindral Ants Laaneots, brigaadikindral Valeri Saar ja kolonel Indrek Sirel kohtumas oma Läti ja Leedu kolleegidega. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots, Leedu kaitseväe juhataja kindralleitnant Arvydas Pocius ja Läti kaitseväe juhataja kindramajor Raimonds Graube kavandasid eile ja täna Otepääl sõjalist koostööd järgmiseks aastaks.

«Arutasime järgmise aasta koostöökavasid,» ütles Balti sõjalist komiteed juhtinud kindral Laaneots kaitseväe pastaabi pressiesindaja teatel.

«Rääkisime läbi, kuidas me hakkame koos kaitseplaneerimist koordineerima ja kuidas me saame üksteise õppustest osa võtta, näiteks lõunanaabrid meie Kevadtormist ning kuidas me saame koos harjutusalasid kasutada, näiteks lätlaste Adažit.»

Kindral Laaneotsa sõnul oli põhjaliku arutluse all senise mereväe koostöö keskendumine kolme riigi ühise mereväeeskaader BALTRON asemel NATO miinitõrjeeskaadrisse, mis on Eesti jaoks selge eelistus mereväe arendamisel ja laevaliikluse turvalisuse tagamisel Läänemerel.

Otepääl peetud kohtumisel said allkirjad Eesti, Läti ja Leedu kaitsealase koostöö plaanid järgmiseks aastaks. Tulevikuplaanidest olid arutluse all järgmise viie aasta nii kolmepoolsed ühisõppused kui ka õppused koostöös teiste NATO riikidega.

Kindralid said ülevaate kolme Balti riigi kaitsealastest koostööprojektidest nagu ühine õhuseirevõrk BALTNET, ühine mereväeeskaader BALTRON ning Eesti, Läti ja Leedu sõjalise hariduse alase koostööna loodud Balti Kaitsekolledžist. Balti Kaitsekolledžit juhib brigaadikindral Meelis Kiili ja BALTNETi kolonelleitnant Fredi Karu.

Eesti, Läti ja Leedu riigi esindajad andsid üksteisele ülevaate oma kaitsevägede osalusest rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel. Kaitseväe juhatajad arutlesid oma kohtumisel ka õhuturbega seotud küsimusi.

Leedu kaitseväe juhataja kindralleitnant Arvydas Pocius andis Eesti kaitseväe juhatajale kindral Ants Laaneotsale üle Leedu kaitseväe teenetemärgi.

Kindral Laaneots andis Balti sõjalise komitee juhtimise üle Läti kaitseväe juhatajale kindralmajor Raimonds Graubele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles