Teatrifestivali lavastusi täiendab vitraažinäitus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolse vitraaži kavandi tegi Anu Raud, parempoolne valmis Ervin Õunapuu kavandi järgi.
Vasakpoolse vitraaži kavandi tegi Anu Raud, parempoolne valmis Ervin Õunapuu kavandi järgi. Foto: Laila Kaasik

Eesti Rahva Muuseumis on festivali Draama puhul välja pandud vitraažinäitus «Sada aastat teispool klaasi», mille teoste autor on Ain Roost. Teda kujundamisel aidanud ERMi produtsent Reet Mark rääkis, et väljapanekus on koos kolm asja.

Kõigepealt tosin kunstnikku, kes tegid igaüks ühe vitraaži kavandi, teiseks aknaraamid mitmest aastakümnest – üks on olnud kogunisti vaguniakna ümber – ja kolmandaks Ain Roosti vitraažid, mille ta on teinud neisse raamidesse kunstnike kavandite järgi.

Nõnda nagu on festivalile toodud teatrisarja «Sajandi lugu» lavastustega, millest igaüks tõlgendab üht kümnendit meie riigi ajaloost, on ka vitraažinäitusega. «Ain Roost andis kunstnikele kavandi tegemiseks samuti valida aastakümnendi,» ütles Mark.

Kavandid on teinud tekstiilikunstnik Anu Raud, keraamik Edi Leet, teatrikunstnik Ervin Õunapuu, maalikunstnik Ilmar Kruusamäe, skulptor Mati Karmin, raamatute illustreerija ja maalikunstnik Piret Bergmann alias Pusa, arhitekt Ra Luhse, moe- ja kostüümikunstnik Reet Aus, nahakunstnik Ruuda Maarand, graafik Toomas Kuusing ja joonisfilmikunstnik Valter Uusberg.

Ühe kavandi on teinud näituse koostaja ja vitraažide autor Ain Roost. Ta oli 20 aastat Pärnu Endla teatri direktor. Vitraažide loomisega tegi ta algust 2003 ning seadis neist esimest korda väljapaneku 2007. aastal Endlasse.

Näitust «Sada aastat teispool klaasi» saab ERMis vaadata 24. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles