Vene toll üllatas eestlasi veidra ninanipsuga (7)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse sild Narva ja Ivangorodi vahel, kuhu eestlastel ei maksa lähiajal liisinguautodega sõita, sest need pole Venemaal teretulnud.
Sõpruse sild Narva ja Ivangorodi vahel, kuhu eestlastel ei maksa lähiajal liisinguautodega sõita, sest need pole Venemaal teretulnud. Foto: Nick Hannes / Reporters/Nick Hannes
  • Loode-Vene tollivalitsus peatas turistide sissesõidu Venemaale liisinguautodega.
  • Liisinguautoga föderatsiooni sõitmise eest tuleb hakata ilmselt maksma.
  • Seadus kehtestati eile, aga Vene tolliametnikud ei tea seni, kuidas seda täita.

Venemaa tuletas eile oma riigikorralduse veidrust eestlastele ootamatult meelde, kui venekeelse Postimehe lugejad teatasid, et Venemaa toll keelas hoiatuseta ja üleöö liisinguautode sissesõidu föderatsiooni.

Liisinguautoga Venemaale sõites tuleb maksta ligi 10 000 eurole vastav tagatisraha, mis aga väidetavalt lahkudes tagastatakse, täpsustati äsja Loode-Venemaa tolli protseduuride osakonnast. Samasuguse summa peavad välja käima ka isikud, kelle nimele on registreeritud kaks autot ning soovivad mõlemaga piiri ületada. Kui mõlemad autod on ühe pereliikme nimel, siis pääseb ilma tagatisraha maksmata üle piiri vaid ühe autoga.

Eile Vene piiripunktist tagasi saadetud liisinguautode valdajatele toodi põhjenduseks absurdsena kõlav väide, et sõiduk kuulub juriidilisele isikule, mille teine sõiduk on juba sõitnud Venemaale, kuid tagasi pole veel tulnud. Asjaolu, et auto valdaja on kantud sõiduki registreerimistunnistusele sõiduki kasutajana, ametnikke ei loksutanud, sest auto omanik on ju pank.

Venekeelne Postimees pöördus siis selgituse saamiseks Loode-Venemaa tollivalitsuse pressiteenistuse poole. Tolliameti esindaja Pavel Gusev selgitas, et eile, 4. septembril jõustus tõepoolest uus tolliseadus, millega muudeti ka mitmeid teisi Venemaa õigusakte.

«Jah, peamine muudatus puudutab seda, et kui varem puudutas teise auto siiseveo piirang vaid eraisikuid, siis nüüd laieneb see reegel ka juriidilistele isikutele,» rääkis Gusev. Kuid ka tollivalitsuse esindaja jäi seadusemuudatuse üksikasjade selgitamisel jänni, soovitades täpsustusi küsida nö kohapealt ehk siis kohalikkust tolliorganist.

Pihkva tolli pressiesindaja Natalja Knazeva omakorda soovitas tähelepanelikult lugeda uue tolliseaduse 193. paragrahvi. «Seal on kõik selgelt esitatud,» lausus tolli esindaja.

Liisinguautot ei keelata Venemaale tuua, kuid selle eest on vaja tasuda täiendavat maksu. Kuid nagu Venemaal tavaks, jättis ametnik avaldamata nii maksu suuruse kui ka teabe selle kohta, kuidas maksta ja maksmist tõendada. «Täpsema informatsiooni koos kõikide soovitustega anname me täna õhtul, see avaldatakse Loode-Venemaa tollivalitsuse veebilehel,» lisas ametnik.

See tähendab, et Eesti elanikud, kes soovivad liisinguautodega Venemaale sõita, peavad hakkama maksma täiendavat maksu, mille suurus sõltub auto tüübist. Kuid mida see täpsemalt tähendab, pole veel teada.

Liisingautodega saab üle idapiiri makstes tagatist

Alates eilsest on raskendatud liisitud sõiduautodega sisenemine Venemaale seoses seadusemuudatusega Venemaal. Piiri saavad ületada ainult need liisingautod, mille omanikud on nõus tasuma tagatisraha.

«Kuna Vene toll MTAd muudatusest ette ei teavitatud, siis uurime hetkel täpsemalt, milles see seisneb ja kuidas piiriületus edaspidi võiks liisitud autodega toimuma hakata,» ütles maksu- ja tolliameti (MTA) piirikontrolli valdkonna juht Ants Kutti.

Ta ütles, et Eesti maksuametile teadaolevalt puudutab muudatus eelkõige neid, kelle nimele on vormistatud kaks või rohkem transpordivahendit. «Kui nendest transpordivahenditest ühele on juba Vene toll vormistatud ajutise väljaveo loa Venemaale, siis teise sõidukiga piiriületusel tuleb maksta tagatist. Palume sõiduautoga piiriületusel aega varuda, kuna ooteaeg on ajutise väljaveo kontrolli ja tagatise vormistuse tõttu pikk,» lisas Kutti.

Kui kindel arusaam seadusemuudatusest ja piiriületuse edaspidisest toimimisest on olemas, siis teavitame sellest ka üldsust.

Täpsemat infot saab Vene tolli infotelefonidelt:

  • Ivangorodi tollipunkt (vastas Narva tollipunkt) +781375-97428
  • Kunitšina Gora tollipunkt (vastas Koidula piiripunkt) +781148-21744
  • Šumilkino  tollipunkt (vastas Luhamaa piiripunkt) +781148-23101

Allikas: MTA 

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles