Keskerakond koolitas oma noori kapo ja meedia teemadel

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna noortekogu kutsus kokku linnaametnikke, kesknoori ja ideekaaslasi, et jagada teavet ja hoiatusi kaitsepolitsei ja meedia töömeetodite kohta.

Ametlikult Keskerakonna noortekogu ettevõtmisena kokku kutsutud kinnine poliitikakool pealkirjaga «Võimu ja jõustruktuuride ning meedia sekkumine poliitikasse» tõi teisipäeva õhtul Tallinna vene kultuurikeskusesse alla saja huvilise.

Poliitikakoolis, kus kavavälise pooletunnise avakõnega esines ka Keskerakonna juht Edgar Savisaar, räägiti Postimehe andmetel näiteks 1980. aastate ehk Nõukogude miilitsa aegsetest jälitusjuhenditest, tutvustati tänapäevast jälitustehnikat ja jagati suuniseid, kuidas hoida end Eesti Vabariigi julgeolekuorganite eest.

«Tegemist ei olnud mingilgi viisil vastandumisega,» ütles Keskerakonna noortekogu juht Jaanus Riibe. «Noortel peab olema soov ja võimalus kaasa rääkida väga erinevatel teemadel. Oleme varem korraldanud poliitikakoole Euroopa Liidust kuni välispoliitikani. See oli vaid üks neist.»

Tema sõnul tuli sel korral poliitikakooli teema noortekogu liikmelt Jelena Kalbinalt, kes on ühe koolitusel ülesastuja, Tallinna abilinnapea ja kunagise eriteenistuse juhi Kalle Klandorfi nõunik.

Kalbina saatis oktoobri alguses kutse Tallinna linnaametite ja linnaosade töötajatele, Keskerakonna volikogu fraktsiooni liikmetele, ajalehe Pealinn toimetusele ja valitud parteikaaslastele.

«Siin räägitakse muljetavaldavaid lugusid salajastest jälitustegevustest, telefonikõnede ja kohtumiste pealtkuulamisest, imekspandavatest KAPO operatsioonidest ja inimeste värbamisest.
Siin saad teada miks ja kuidas Sinu sõbrast võib saada kaitsepolitsei agent, miks jõustruktuurid eiravad teatud inimeste poolt toime pandavaid ebaseaduslikke toiminguid ja samas teiste vastu esitatakse alusetuid ja põhjendamatuid süüdistusi,» seisab kutsel.

Mitme kohalviibinu sõnul oli ürituse eelreklaam selgelt ülepaisutatud ja noorte asemel täitsid saali linnaametnikud.

Avakõnega esines Keskerakonna juht Edgar Savisaar, kes pani oma kõnes pigem rõhku haridusreformile, kuid rääkis ka, et poliitika võib olla missioon, aga ka intriig. «Tegelikult on see päris provokatiivne, millega te täna välja tulite,» julgustas ta noori.

Savisaarele järgnes riigikogu liige Priit Toobal, kes sarjas e-valimisi ja leidis, et just
e-häältega on valimistulemus manipuleeritav.

Toobali kolleeg Aivar Riisalu leidis, et ajakirjanikud ei sekku poliitikasse, vaid poliitikud lasevad ise ajakirjandusel end vormida. «Esmalt kiibitsevad poliitikud meedia poole, et tuntuks saada, pärast aga imestavad, kui ilmnevad skandaalid ja neid risti lüüakse,» rääkis ta.

Riisalu ütles ka, et idarahaskandaal mõjutas oluliselt valimistulemust, mispuhul tuleb Keskerakonnal eelkõige endale näkku vaadata.

«Nii edasi jätkates võite kindlad olla, et oleme järgmine Rahvaliit,» rääkis Riisalu, kes tuli Postimehe andmetel saali vaid oma kõneks ja lahkus kohe pärast seda.

Ta tunnistas, et meedia toodab sageli poliitikuid. «Aga kas Aivar Riisalu ja Peeter Võsa on parimad Keskerakonna liikmed? Tuleb ikka peeglisse vaadata!» rääkis Riisalu.

Klandorf, kes juhtis tänavu aasta alguses idarahaskandaali ajal Keskerakonna poolt kaitsepolitseile vastandunud Keskerakonna tõekomisjoni, pidas loengu jälitustegevusest.
«Jälitustehnika näitamine oli mõeldud lihtsalt ettekande illustreerimiseks,» ütles kesknoorte juht Riibe.

Samal teemal toimub poliitikakool ka järgmisel teisipäeval, mil venekeelsetele huvilistele peavad ettekanded Klandorf, riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin ja Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Viimane juhtis mullu Eesti delegatsiooni Vladimir Putini toetusel loodud Naši noortelaagris Seligeri järve ääres, kus oli eksponeeritud «Venemaa vaenlasi», kelle pead olid torgatud teivaste otsa. Nende seas leidus ka mitmeid Eesti poliitikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles