Venemaa kavandab uut kosmoserekordit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sateliit.
Sateliit. Foto: Corbis / Scanpix

Kriisiaegadest hoolimata kavatseb Venemaa püstitada uue maailmarekordi - teha aasta jooksul 39 kosmosestarti.

Tänavu tehti Venemaal 27 kosmosestarti, mullu 26, edendades nii startide arvu poolest nii USAd kui ka Euroopa maid, teatas Roskosmose juht Anatoli Perminov RIA Novostile.

«Järgmisel aastal me seadsime endale sihiks rekordilise arvu, plaanime teha 39 starti, millest enam kui pooled on kommerts- ja tsiviileesmärkidel  lähetatud sateliidid,» rääkis ta.

Perminovi sõnul on ülesanne raske, kuid täidetav. «Meie kindlustunne põhineb sellele, et kosmosesse saadetavat aparaati tehakse paar-kolm aastat ja need tehiskaaslased, mis on kavas järgmisel aastal lennutada, on juba valmis,» selgitas Roskosmose juht.

Ta kinnitas, et ka rahvusvaheliste lepete alusel vastuvõetud kosmosealased kohustused kavatseb Venemaa täita.

Roskosmose juhi sõnul on järgmisel aastal kavas kahel korral kosmosesse saata ka GLONASSi programmi sateliite. Mõlema stardiga läheb teele kolm tehiskaaslast.

«Mis puudutab programmilisi starte, siis me loodame, et kõik kavandatu saab teoks. Seoses finantskriisiga oleme me valmis kärbeteks, kuid nii et see ei mõjutaks 2009. aastaks plaanitud starte,» lisas Perminov.

Vikipeedia andmetel on GLONASS satelliit-positsioneerimissüsteem, mis töötati välja NSV Liidus ning mida praegu juhib ja haldab Venemaa. See on alternatiiviks ja täienduseks eksisteerivale USA GPS ning planeeritavale Euroopa Galileo positsioneerimissüsteemile.

GLONASS arendamist alustati 1976. aastal eesmärgiga saavutada planeedi globaalne kattuvus 1991. aastaks. Satelliitide ülessaatmist alustati 1982. aastal. Arvukate lendudega suudeti 1995. aastaks planeet katta.

Pärast valmimist hakkas aga süsteem lagunema, sest Venemaa majanduse kokku kukkumise tõttu võeti Venemaa kosmoseagentuurilt süsteemi hooldamiseks vajalikud vahendid.

2001. aasta algul võttis Venemaa valitsus aga vastu otsuse taastada ning idanaaber teeb selles osas koostööd Indiaga.

Tänavu 15. septembril ütles Venemaa asepeaminister Sergei Ivanov, et aastal 2012 hakkab GLONASSi võrk katma kogu maakera. Selleks on ettenähtud rahastamise suurendamine 67 mld rubla võrra järgmiste kolme aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles