Portaal: Tadžikistan kasutab lendureid Venemaa kohtu mõjutamiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani president Emomali Rahmon.
Tadžikistani president Emomali Rahmon. Foto: AP/ Scanpix

Vene piloot Vladimir Sadovnitš muutus etturiks mängus, kus soovitakse päästa Venemaa vanglast Tadžikistani presidendi väimeest.

Täpselt kuus kuud enne Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja Vene kodanikust  Vladimir Sadovnitši vahistamist määras Venemaa kohus Tadžikistani presidendi väimehele karistuseks 9,5 aastat kolooniat, kirjutab portaal Life News.

Väljaande väitel pole põhjust kahelda asjaolus, et lendurite näidis süüdimõistmisega proovitakse avaldada survet Venemaa võimudele. Lendurite kohtuprotsess langes kummalisel kombel kokku ajaga, mil hakatakse arutama Tadžiki presidendi väimehe kassatsioonikaebust. Portaali teatel laekus see kaebus 19. oktoobril Venemaa ülemkohtusse.

Mullu 15. septembril langetatud kohtuotsusega mõisteti süüdi neli Tadžikistani kodanikku, kellelt leiti üle 9 kilo heroiini, mida jõuk kavatses Venemaal maha müüa. Süüdistatavate pingis olid Farhod Avgonov, Muzaffar Alijev, Faridon Sangye ja Rustam Hukumov, kelle isa Amonullo Hukumov on Tadžiki raudtee juht.

Portaali rääkis Tadžikistani presidendile lähedal seisev isik, et Amonullo Hukumov ja Tadžiki president Emomali Rahmon on sugulased isaliini pidi, nad mõlemad on pärit ühest linnast Dangarast. Üks Hukumovi poegadest on abielus presidendi tütrega.

Süüdistuse kohaselt tõid mehed narkootikumid Moskvasse, kauba üleandmine pidi toimuma Moskva lähistel, kuhu ühe aiandusühistu maalapile oli maasse tehtud peidik. 2008. aasta 18. juunil kohtus Tadžiki presidendi väimees koos oma kaasosalistega ühe narkootikumide vedajaga, et arutada tehingu üksikasju. Teine kohtumine toimus viis päeva hiljem, siis anti raha üle ning peidiku juures kontrolliti narkootikumi kvaliteeti. 24. juunil võeti peidikust u kolm kilo narkootikume ning see pandi autopagasiruumi. Ülejäänud narkootikumidega, umbes 7 kg, panid kurjategijad peidikusse tagasi. Narkootikume valmistati müügiks ette, kui jõuk tabati. Kogu heroiin konfiskeeriti.

Kaks AN-72 lennukite komandöri, Eesti kodanik Aleksei Rudenko ja Venemaa kodanik Vladimir Sadovnitši mõisteti teisipäeval Tadžikistani Kurgan-Tjube (ka Kurgonteppa) linnakohtus süüdi kolmes kuriteos – rahvusvaheliste lennureeglite rikkumises, ebaseaduslikus Tadžikistani riigipiiri ületamises ja salakaubaveos.

Kumbagi meest karistati 10,5-aastase vanglakaristusega, mida hiljutise amnestia tõttu vähendati kahe aasta võrra. Lõplikuks karistuseks jäi lenduritele 8,5 aastat vanglat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles