USA rahata jäänud UNESCO peatas kõik programmid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO.
UNESCO. Foto: SCANPIX

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsioon UNESCO on sunnitud peatama aasta lõpuni kulutused kõigile programmidele, kuna USA on organisatsiooni rahastamise külmutanud, teatas peadirektor neljapäeval.

UNESCO juht Irina Bokova ütles diplomaatidele, et organisatsiooni ähvardab 65 miljoni dollari suurune puudujääk, mistõttu tuleb tegevus peatada.

USA külmutas UNESCO rahastamise pärast seda, kui organisatsioon võttis täisliikmeks Palestiina.

USA peatas pärast Palestiinale UNESCO täisliikme staatuse andmist ÜRO kultuuriagentuuri rahastamise.

USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nulandi sõnul polnud USA-l seaduslikult teist võimalust kui rahastamine peatada ning Washington ei tee agentuurile novembris plaanitud 60 miljoni dollari suurust rahaeraldust.

Hääletusel osalenud 179 UNESCO liikmest toetas Palestiina vastuvõtmist 107, vastu oli 14 ja erapooletuid 52, sealhulgas Eesti.

UNESCO 58-liikmelise juhatuse 40 liiget toetas oktoobri algul Palestiina liikmesuse panemist hääletusele. Juhatuses oli otsuse vastu neli riiki - USA, Saksamaa, Rumeenia ja Läti -, erapooletuks jäi 14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles