Kendra: tulumaksu kasv peaks korvama müügimaksu kadumise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra. Foto: Toomas Huik

Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul peaks järgmisel aastal pealinnas suurenema laekumised tulumaksust ning see peaks omakorda katma müügimaksu tühistamisest tekkiva eelarveaugu.

Tulumaksu kasvu prognoos põhineb osaliselt asjaolul, et tallinlastest maksumaksjate arv suureneb, osaliselt aga sellel, et inimeste keskmised sissetulekud kasvavad. Seda on näidanud viimaste kvartalite tulemused.

Kendra mainis ka seda, et järgmisest aastast saavad kõik Tallinna koduomanikud 1500 ruutmeetri ulatuses maamaksuvabastuse, kuid sellest tekkiva tulude vähenemise peaks tasa tegema maamaksu määra tõus praeguselt 1,6 protsendilt 2,5 protsendile. Tänu sellele peaksid laekumised maamaksust järgmisel aastal natuke isegi kasvama.

Finantsdirektor ütles, et lasteaia kohatasu kasvu ei ole linna järgmise aasta eelarvesse vähemalt esialgu kavandatud, sest siiani ei ole ette valmistatud linnavolikogu vastava määruse eelnõud.

Ka ühistranspordi piletite kallinemisest ei ole transpordiametiga arutatud. Piletitulu tõstmiseks tuleks linlaste hulgas senisest rohkem propageerida busside, trammide ja trollidega sõitmist ning tõhustada piletikontrolöride tööd.

Tallinna järgmise aasta eelarve peaks linnavalitsuse istungile jõudma 23. novembril ning minema linnavolikokku esimesele lugemisele 1. detsembril. Sellel ja järgmisel nädalal toimuvad linnavalitsuses eelarve läbirääkimised, kohtutakse abilinnapeade, ametite juhtide ning linnaosavanematega.

Kendra sõnul jääb 2012. aasta linnaeelarve maht umbes tänavusele tasemele ehk 470 miljoni euro kanti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles