Swedbank kaebab Väätsa Agro saneerimiskava kinnitamise edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank
Swedbank Foto: Toomas Huik

Põllumajandusfirma ASi Väätsa Agro suurim kreeditor Swedbank AS ei nõustu ettevõtte saneerimiskava kinnitamisega ning kavatseb Pärnu maakohtu neljapäevase määruse edasi kaevata.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et panga hinnangul ei ole saneerimiskava koostamisel järgitud saneerimisseaduse nõudeid ning samuti on ebaõigelt tõlgendatud riigikohtu juhiseid.

Väätsa Agro saneerimisnõustaja vandeadvokaat Veikko Toomere ütles, et vastavalt saneerimiskavale saavad kõik võlausaldajad oma nõude rahuldatud minimaalselt summas, mis ületab 20 protsenti summat, mille võlausaldajad saaksid võimalikust AS Väätsa Agro pankrotimenetlusest. "Seega on saneerimismenetlus kindlasti kõikidele võlausaldajatele alternatiivsest pankrotimenetlusest oluliselt kasulikum."

Ta märkis, et võlausaldajate nõuded rahuldatakse kindlasti hiljemalt 2018. aasta lõpuks, kuid juhul, kui majandustulemused seda lubavad, tasutakse nõuded kiiremini.

"Oluline on ka see, et kuni nõuded ei ole rahuldatud, makstakse kõikidele võlausaldajatele nende saneerimiskava järgselt rahuldamata nõudelt intressi, mis hüvitab neile raha ajaväärtuse, ehk siis selle, et nad peavad nõude rahuldamist ootama. Esimene makse võlausaldajatele tehakse 15. detsembriks."

Septembri alguses määratud Väätsa Agro saneerimiskava sõltumatud hindajad Mart Jesse ja Andres Juhkam esitasid kohtule ekspertarvamused seoses kavaga oktoobri lõpus, mõlemad eksperdid olid seisukohal, et ettevõte suudab saneerimiskava täita ja saneerimine on tõenäoliselt edukas.

Esimene katse Väätsa Agro saneerimiseks ebaõnnestus, kuna sarnaselt praegu kinnitatud kavaga oli ka siis Swedbank saneerimiskava vastu. Vaidlus jõudis riigikohtuni, kes otsustas tänavu mais saneerimiskava kinnitamata jätta.

Vahetult pärast riigikohtu otsust esitas Väätsa Agro uue saneerimistaotluse. Kuna rahalises arvestuses on Swedbankil võlausaldajate hulgas enamus, jäi ka teine saneerimiskava võlausaldajate poolt kinnitamata. Sellest hoolimata oli kohtul võimalik saneerimiskavale heakskiit anda.

Augusti lõpus esitas Swedbank Pärnu maakohtule avalduse Väätsa Agro saneerimiskava kinnitamata jätmiseks ja hindab, et ettevõtte suhtes tuleb läbi viia pankrotimenetlus.

Pankroti korral oleksid Swedbanki huvid paremini kaitstud, kuna panga nõuded on tagatud Väätsa Agro varadele seatud pantidega.

Swedbanki ja panga liisingfirma nõuete summa Väätsa Agro vastu ulatub koos kõrvalnõuetega enam kui 10 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles