USA senatikomitee kuulas Facebooki ja Twitteri esindajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia platvorm Facebook.
Sotsiaalmeedia platvorm Facebook. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images / Scanpix

USA senati luurekomitee kuulas kolmapäeval suhtlusvõrgustike Facebooki ja Twitteri esindajaid, teatasid võimuesindajad.

Kuulamise eesmärgiks oli ülevaate saamine välismaistest mõjutuskampaaniatest sotsiaalmeedias.

Twitteri tegevjuht Jack Dorsey möönis, et suhtlusvõrgustik oli halvasti ettevalmistatud laialdasteks manipulatsioonikampaaniateks, mis eelmisel aastal sotsiaalmeedias käima lasti.

Dorsey sõnul loodi Twitter avalikuks teenuseks, kuid see on ebaõnnestunud võitluses "trolliarmeede ja robotprogrammide kaudu leviva propagandaga" ning ahistamise ja kiusamisega.

"Twitter ei olnud valmis manipulatsioonikampaaniateks, mis tabasid viimase paari aasta jooksul sotsiaalmeediaplatvorme," ütles Dorsey.

"Me ei ole uhked selle üle, kuidas vaba ja avatud (mõtte)vahetus on muudetud relvaks ja seda kasutatakse inimeste ning riigi tähelepanu kõrvale juhtimiseks ning lõhestamiseks," sõnas Dorsey senaatoritele.

"Me ei olnud valmis ning meil puudusid vahendid tulla toime probleemidega, mida me oleme tunnistanud," lausus Twitteri tegevjuht.

"Me oleme õppinud 2016. (aastast) ning hiljem teiste riikide valimistest, kuidas me saame aidata kaasa meie valimiste usaldusväärsuse kaitsmisel," ütles sotsiaalvõrgustiku asutaja.

Senati luurekomitee küsimustele vastas ka Facebooki juhtiv ametnik Sheryl Sandberg, kes tunnistas taas sotsiaalmeediaplatvormi suutmatust tulla toime Venemaalt lähtunud mõjutustegevusega USA presidendivalimiste kampaaniaperioodil. "Meil läks selle märkamisega liiga kaua aega. See lasub meie südametunnistusel. See sekkumine oli täiesti vastuvõetamatu ja rikkus meie firma ja riigi väärtusi, mida me armastame," sõnas ta.

Senaator Mark Warner seadis kahtluse alla sotsiaalmeediafirmade võimekuse tulla toime välisriikide mõjutustegevusega ka tulevikus. "Kongressil tuleb siin samme astuda," ütles ta.

Kuulamisele oli kutsutud ka Google'i juht Sundar Pichai või tema asemel tehnoloogiahiiu omanikfirma Alphabet juht Larry Paige. Kumbki mees kohale ei ilmunud, kuid Google lubas avalduses jätkata jõupingutustega pidurdada sekkumist USA valimistesse.

Maailma suurima sotsiaalmeediafirma Facebook asutaja Mark Zuckerberg on olnud kriitikarahe all pärast seda, kui USA meedia teatas, et Donald Trumpi 2016. aasta presidendivalimiste kampaaniameeskonna palgatud andmeanalüüsifirma Cambridge Analytica varastas 50 miljonilt Facebooki kasutaja profiililt andmeid, et luua tarkvara valijate valikute prognoosimiseks ja mõjutamiseks.

USA luurekogukonna hinnangul sekkus Venemaa ulatusliku küber- ja desinformatsioonirünnakute kampaaniaga 2016. aasta presidendivalimistesse, et kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Donald Trumpi. Ühendriikide võimud on esitanud sekkumisega seotud süüdistuse kümnetele Vene ametnikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles