Belgia valitsusjuhiks saab taas kord flaam

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy.
Herman Van Rompuy. Foto: AFP / Scanpix

Kuningas Albert II määras Belgia uue koalitsioonivalitsuse moodustajaks kristlikust demokraadist (CD & V) parlamendispiikri Herman Van Rompuy.


Kohaliku aja järgi kell 11 alustas Van Rompuy koalitsioonivalitsuse moodustamiseks konsultatasioone Reformiliikumise (MR), vallooni sotsialistide (PS), prantsuskeelsete kristlike demokraadide (CDH), flaami liberaaldemokraatliku partei (Open VLD), kirjutas lalibre.be.

Tõenäoliselt jätkavad valitsuses samad erakonnad ja uut koalitsioonilepet ei sõlmita.

61-aastane Rompuy on esindajatekoja spiiker ning senise peaministri Yves Leterme´i erakonnakaaslane.

Van Rompuy on ka varem minister olnud. Aastatel 1993-1999 kuulus ta eelarveministrina Jean-Luc Dehaene´i valitsuse koosseisu ning suutis riigi majanduslikust kitsikusest välja juhtida. Ülemaailmse finantskriisi tingimustes oodatakse Van Rompuylt ka seekord otsustavat tegutsemist, teatas BBC News

Belgia valitsus lagunes pärast Belgia-Hollandi kindlustus- ja panganduskontserni Fortis ümber puhkenud skandaali. Peaminister Leterme otsustas tagasi astuda pärast seda, kui kohus leidis, et Fortise osakute müügil käitusid poliitikud korruptiivselt ning üritasid kohtu otsust enda kasuks kallutada.

Esindajatekoda sisepoliitilise kriisi tõttu siiski laiali ei saadetud, kuigi Belgia põhiseaduse kohaselt võib kuningas parlamendi laiali saata, kui sellel ei õnnestu kolme päeva jooksul uut peaministrikandidaati esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles