Lastekaitse Liit: tähtis on tavakodanike aktiivsus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps
Laps Foto: SCANPIX

MTÜ Lastekaitse Liit esindaja Käthlin Mikiveri sõnul ei jõua informatsioon abivajajast lapsest õigeaegselt ametnikeni ja suurenema peaks tavakodanike aktiivsus, et teatataks, kui miski tundub valesti.

Mikiveri sõnul sünnivad Eestis lapsed üldjuhul haiglates ja seal nad ka registreeritakse, mis tähendab, et info on olemas.

Mikiveri hinnangul on probleem pigem selles, et mis põhjusel ei jõua abivajajast lapsest informatsioon õigeaegselt ametnikeni.

Ta tõstis esile, et praegu kehtiva lastekaitse seaduse paragrahv 59 küll kohustab iga kodanikku teatama abivajajast lapsest, kuid paraku on reaalsus see, et informatsioon ei jõua tihti spetsialistideni.

MTÜ Lastekaitse Liit leiab, et tuleks tugevdada informatsioonivahetust erinevate asutuste ja osapoolte vahel ning kindlasti peavad väga tihedat koostööd tegema ja informatsiooni omavahel jagama perearstid ning sotsiaaltöötajad.

«Hetkel puudub perearstidel/õdedel kohustus väikelastega peresid külastada, kuid see oleks kindlasti vajalik ning aitaks avastada probleemseid peresid varem,» sõnas Mikiver.

Mikiver toonitas, et varajane märkamine on hilisemate probleemide vältimiseks väga olulise tähendusega ja perearsti/õe kohustuslik külastus annaks ülevaate ka alla 3-aastaste laste seisukorrast.

Samas rõhutas Mikiver, et kindlasti pole väiksema tähtsusega tavakodanike enda aktiivsus.

Mikiveri sõnul on oluline märgata lapsi enda kõrval ning kui on probleeme või miski tundub valesti, siis sellest koheselt teada anda näiteks lasteabi telefonile 116 111 või kohaliku omavalitsuse lastekaitsespetsialistile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles