Jaanus Pikani pani aluse Tartu tabletivabrikule

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geneeriliste ravimite pakendamisega tegelev ettevõte Global Pharma Europe OÜ tegutseb Tartu Biotehnoloogia Pargis.
Geneeriliste ravimite pakendamisega tegelev ettevõte Global Pharma Europe OÜ tegutseb Tartu Biotehnoloogia Pargis. Foto: Sille Annuk

Tartus alustas tööd geneerilisi ravimeid pakendav ettevõte Global Pharma Europe, mis loodab lähiajal saada ka tablettide ja kapslite tootmise loa, et nende abil hakata vallutama Euroopa turgu.


«Praegu oleme veel tegevuse alustamise staadiumis ja seetõttu ei saa detailsemalt asja avada, pisut enneaegne,» ütles Global Pharma Europe OÜ tegevjuht ja kaasosanik Jaanus Pikani. «Eelistame enne muna valmis saada ja alles siis kaagutada, kui lubate sellist heatahtlikku võrdlust.»

Pikani märkis, et alustas projekti ettevalmistamist 2009. aastal. Oktoobri lõpus sai firma ravimiametilt loa medikamentide pakendamiseks. Ettevõte tegutseb Tartu Biotehnoloogia Pargis, mille omanik on ettevõtja Andrus Tasa.

«Praegu saame vaid öelda, et oleme ette valmistanud spetsiaalsed tootmisruumid ja installeerinud põhilise osa seadmeid, saanud ravimiametilt esimese osa tegevusloast. Töötame edasi, et saada ka tablettide ja kapslite valmistamise luba,» ütles Pikani.

Otsivad lepingupartnereid

Farmaatsiaäris on tabletivabrik üks väike osa väärtusahelast, põhiline väärtus on müügilepinguil. «Samuti töötame potentsiaalsete klientidega Skandinaavias ja ka kaugemal ning loodame varsti jõuda esimeste lepinguteni,» kinnitas Pikani.

Väiksed osalused kuuluvad ettevõttes Global Pharma Euro­pe veel ettevõtjaile Ülo Isbergile ja Johanna Mängelile. Firma põhiomanik on Ameerika Ühendriikide ettevõte Emerging World Pharma, mille peamiseks tegevusalaks on geneeriliste ehk analoogravimite müük ja valmistamine.

Emerging World Pharma president Brandon Keks märkis pressiteates: ravimiameti litsents on esimene samm, et ettevõtte Euroopa partner saaks kätte täistegevuse litsentsi ja hakkaks teostama oma strateegiat Euroopa ravimiturul. Mõni päev varem oli firma teatanud, et nende Aafrika tütarettevõte sai tegutsemisloa Ghanas.

Tartu firma suurest kasvuvõimalusest annab tunnistust väide, et geneeriliste ravimite müük kasvab igal aastal 10–15 protsenti. Firma hindab geneeriliste ravimite turu suuruseks Euroopas neli miljardit eurot.

Pikani sukeldumine ravimitootmisse pole üllatav, sest kümne viimase aasta jooksul on ta olnud mitme olulise meditsiiniettevõtte loomise juures. Viimati sai palju tähelepanu meditsiinitarvete steriliseerimise tehas Tallinna lähedal.

Tehase kiirgusloa saamine paisus skandaalse kuulsuseni, sest kohalikud elanikud pelgasid ohtu tervisele. Pärast tegevusloa saamist firma pankrotistus, kuid töötab praegu juba uute omanike käe all edukalt.
Mineviku süüdistused

Kümme aastat tagasi süüdistati Pikanit Tartu Ülikooli kliinikumi põhjaajamises, sest temast jäi maha suur auk eelarves. Pikani ise märgib, et suutis nelja aastaga suure riikliku haigla ümber korraldada, vähendades töötajate arvu ja voodikohti, kuid kasvatades ravitud patsientide hulka. Pikani oli juht ka geenivaramus ja ettevõttes Egeen.

Eesti kõige tuntuma ravimitootja Nycomed Sefa omanike vahetus jõudis samuti sel sügisel lõpule. Jaapani firma Takeda teatas mais Nycomedi omandamisest 9,6 miljardi euroga. Nycomedi üks tehas asub Põlvas. Takedal on tugev turuosa Jaapanis ja USAs ning Nycomedi ostuga sai ta hea positsiooni ka Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles