Mikser: parlament ei tohi eelarveraha jagamisel olla valitsuse kummitempliks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser avaldas täna riigikogus peetud 2012. aasta riigieelarve arutelu ajal kahetsust, et võimuliit on teinud parlamendist valitsuse kummitempli, vilistades kõigile Eesti inimeste heaolu parandavatele muudatusettepanekutele.

«Rahanduskomisjoni esimees tunnistas üles, et valitsuskoalitsioon on põhimõtteliselt otsustanud, et järgmisel aastal avaliku sektori palku ei tõsteta. Samas peaks riigikogu kohus olema võtta enda kätte jäme ots riigi rahaasjade ja riigi rahakoti üle otsustamisel. Sellele kohustusele on juhtinud tähelepanu ka õiguskantsler, kui ta rääkis parlamendist kui valitsuse kummitemplist,» ütles Mikser riigikogu sotside fraktsiooni pressiesindaja teatel.

Sotsiaaldemokraadid esitasid tuleva aasta eelarvele komplekse muudatusettepaneku, mis pakub selget alternatiivi valitsuse pakutud lahendusele. «On igati mõistlik ja hädavajalik leida eelarvest ressurss, mis tagaks õpetajatele ja kultuuritöötajatele 20-protsendilise palgatõusu. Samuti soovime tuleva aasta 1. juulist kolmekordistada lapsetoetused. Tänane 19 euro suurune toetus on muutunud riigile piinlikust valmistavaks,» lausus Mikser.

Sotsiaaldemokraatide terviklik  muudatusettepanek näeb ette ka omavalitsuste tulubaasi suurendamise, tasuta koolitoidu gümnasistidele, suuremad õppetoetused üliõpilastele ning tudengite õppelaenude hüvitamise. Samuti taotleb fraktsioon rahalisa päästekomandodele, kiirabile ja lasteaedadele.

Kulude katteallikateks on tulumaksumäära suurendamine ühe protsendi võrra ja 1000 eurot ületavale tuluosale 26-protsendilise tulumaksumäära kehtestamine. «Koosmõjus töötuskindlustusmakse vähendamisega 1,2 protsendi võrra annaks see tulemuse, et kuni 700 eurot teenivate inimeste tulud hoopis kasvavad. Suurema tulu saajatele oleks selle muudatuse mõju marginaalne,» märkis Mikser.

Valitsusliidu saadikute häältega lükkas riigikogu täna hilisõhtul kõik opositsiooni sisulised muudatusettepanekud tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles