Riik ümardab teaduspreemiaid ülespoole

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui eurole üle minnes arvutati senised riiklikud teaduspreemiad täpselt ümber, siis nüüd on riik otsustanud neid  pisut ümardada, et fikseerida nende suurus kümne tuhande eurose täpsusega.

Valitsus otsustas täna toimunud istungil suurendada alates tulevast aastast riigi teaduspreemiateks makstavaid summasid.

Preemia pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest suureneb 38 347 eurolt 40 000 eurole, aastapreemia kaheksas teadus- ja arendustegevuse valdkonnas 19 174 eurolt 20 000 eurole ning preemia väljapaistva avastuse eest 47 934 eurolt 50 000 eurole.

Eelnõu seletuskirja kohaselt jagatakse nii suuri teaduspreemiaid, kuna riigil on kavas senine riiklike preemiate süsteem üle vaadata.

«Paraku on jooksul olukord, kus erinevatel riiklikel preemiatel on erinevad seaduslikud alused ja erinevad rahalised suurused, mis vähendab preemiate institutsiooni üldist süsteemsust ja seetõttu ka usaldusväärsust. Kujunenud kriitiline olukord vajab kiiret muutmist,» tõdesid eelnõu koostajad.

Seetõttu on riigi preemiate väljaandmise ühistele alustele viimiseks haridus- ja teadusministeeriumi ja kultuuriministeeriumi koostöös algatamas riigi kultuuri-, spordi- ja teaduspreemiate seaduse väljatöötamist.

Vastava seaduse jõustumine on kavandatud 2012. aastal.

Haridus- ja teadusministeeriumi poolt ettevalmistatud määrusega täpsustatakse, et teaduskollektiivi preemiale esitamise puhul on oluline kollektiivi liikmete isiklik teaduslik panus. Aastapreemiaga autasustatud teadustöötajaid ja teaduskollektiive võib sama preemia määramiseks taasesitada kümne aasta möödudes preemia määramisest uuel tasandil teadustöö eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles