Kadriorus avati suur Pallase näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis on reedel, 7. septembrist avatud näitus «Minu Pallas 100», mis on pühendatud kunstiühing Pallas 100. sünnipäevale.

Esmakordselt toob kunstikoguja Tiit Kull avalikkuse ette oma viimastel aastatel täienenud Pallase kollektsiooni. Kunstikoguja Tiit Kull on oma kollektsiooni, mille teljeks Tartu Pallase kunstikooli maali ja graafika lõpetanute tööd vahemikust 1919-1940, loonud viimase paarikümne aasta jooksul. «Eestis on kunstikogusid ja – kogujaid, keda me ei näe ega neist midagi ei tea. Ehk annab see näitus neile julgust esineda oma teostega avalikus ruumis, et neid saaksid nautida teisedki  kunstiarmastajad,» sõnas kollektsiooni omanik Tiit Kull.

Eksponeerimisele tulevas kogus on maastikuvaateid, figuraalkompositsioone, õlimaale, segatehnikas valminud  töid, graafilisi lehti ja akvarelle. On tippteoseid, aga ka õppetöid. Kõrgelt hinnatud kui ka vähem tuntud kunstnike töid. On nii kodumaal kui paguluses loodud kunsti. Mitte kõigi Pallase lõpetanute töid pole õnnestunud erakogusse hankida, aga samas on kogus esindatud mõni, kelle tööd puuduvad suurte muuseumide kollektsioonideski.

Teiste seas on näitusel esindatud Eduard Wiiralti, Alfred Kongo, Endel Kõksi, Karin Lutsu, Richard Sagritsa, Elmar Kitse jpt. töid. Näitus jääb avatuks 13. oktoobrini 2018.

Näitusel on võimalik soetada ka erakogu tutvustav põhjalik kataloog «Tiit Kull. Minu Pallas 100».

Kunstikoguja Tiit Kulli ja kunstiteadlase Mai Levini ühine ekskursioon näitusel toimub laupäeval, 8. septembril kell 13.00 Eduard Vilde muuseumis. Sissepääs 1 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles