Turismimaks pole maailma lõpp (1)

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuurordimaks aitaks kanda kulusid, mis kaasnevad turistidelinnaks olemisega. Mujal ei häbeneta maksu küsida, miks peaksime meiegi pilku peitma?
Kuurordimaks aitaks kanda kulusid, mis kaasnevad turistidelinnaks olemisega. Mujal ei häbeneta maksu küsida, miks peaksime meiegi pilku peitma? Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigid ja linnad maksustavad pakutavaid teenuseid ja tarbimist erinevalt. Ei tohiks olla erand Eestigi. Kohalikud maksud turgutavad linnade ja regioonide eelarvet. Paraku vallandas Tallinna turismimaksu idee meedias enneolematu diskussiooni. Miks?

Ilmselt käis mõtte välja vale mees ja erakond. Kui ideega oleks välja tulnud opositsioonist Rainer Vakra või Kristen Michal, olnuks kõik OK ja seaduslik. Meil kehtib arusaam “mis Keskerakonnast, see saatanast”. Turismiajakirjanikuna reisisaateid tehes puutun turismimaksu või kohalikke taksidega sageli kokku.

“Kuumades kohtades” ehk seal, kus rohkem puhkajaid, eksisteerib eranditult turismimaks. Ei mingit kobisemist Barcelonas, Nice’is ega Dubrovnikus. Hotelli vastuvõtus maksad öö eest euro või rohkem linnamaksu (city tax). Nii käib see kõikides Vahemere ja Aadria ranniku linnades, isegi Krakówis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles