VIDEO: Populaarsus kahaneb, kaal langeb ja pangaarve kasvab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähelepanu, valmis olla, #septembriseijoo! Eesti Meedia dream team startis kainel maratonil ja kutsub sindki kaasa lööma. Vasakult: majandusajakirjanik Lennart Ruuda, Sõbranna.ee juht Dagmar Daki Lamp, seiklusajakirjanik Kristina Herodes, «Reporteri» saatejuht Jaanus Koort.
Tähelepanu, valmis olla, #septembriseijoo! Eesti Meedia dream team startis kainel maratonil ja kutsub sindki kaasa lööma. Vasakult: majandusajakirjanik Lennart Ruuda, Sõbranna.ee juht Dagmar Daki Lamp, seiklusajakirjanik Kristina Herodes, «Reporteri» saatejuht Jaanus Koort. Foto: Liis Treimann

Mis oleks, kui septembris ei jooks? Eesti Meedia ridades otsustasid väljakutse vastu võtta Reporteri saatejuht Jaanus Koort, Sõbranna.ee juht Dagmar (Daki) Lamp, majandusajakirjanik Lennart Ruuda ja loo autor. Aga miks ometi – kas tegu on kapi-alkohoolikutega, tervisefriikidega või lihtsalt hulludega?

Tervisekampaania «Septembris ei jooks» toimub tänavu nagu rahvaspordiüritus – kogu kuu kestev alkovaba maraton. Olgugi probleem tõsine, ei tule mingit manitsevat rusikaviibutamist ega süüdistavat näpuganäitamist. Võta lihtsalt joomises paus, tee seda lõbuga ja vaata, mis juhtub.

Pole hullu, kui stardipaugu maha magasid, liituda võid terve kuu jooksul, sest poolmaraton on samuti saavutus. Isegi nädalane tervisejooks on parem kui mitte midagi. Ning kui mõnel päeval kaldudki rajalt kõrvale ning lõpetad kraavis, ronid järgmisel päeval välja, klopid dressipõlved puhtaks ja jätkad taas. Me kõik oleme inimesed, täiuslikkust ega eksimatust selle liigi tõutunnustes ei leidu.

Algatuse eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, kui suur osa alkoholil kellegi elus on. Kas elu läheb lõbusaks ainult siis, kui promillid veres, või saab ka ilma? Saime Eesti Meedia ei-joojate tiimiga «Reporteri» rõdul kokku ja arutasime asja.

-Miks otsustasid #septembriseijoo väljakutsega kaasa minna?

Daki: Mul pole õrna aimugi!

Lennart: Mina tulin sellepärast, et sina kutsusid. Aga kaugeltki mitte ainult pulli pärast, vaid uudishimust ka. Ma tõesti usun, et kuu aega järjest ma oma täiskasvanuelus täiesti kaine pole olnudki. Tahan teada, mis saab.

Jaanus: Mul samamoodi. Kui kuulsin, et Daki ja Kristinka on paadis, siis ilmselgelt on asi fun! Let’s do this! Aga mõni sõber ütles küll, et Jann, sina või?! Eks ma olen tõesti väga suur peohunt, aga nüüd tuleb siis Värska vett juua. Tegelikult pole selles, et ma septembris ei joo, minu jaoks midagi müstilist – teen iga hooaeg kuus kuni kaheksa nädalat alkostoppi, kevadel ja sügisel.

-Kuidas sa kaineks kuuks valmistusid?

Jaanus: Olin augusti viimasel õhtul vallaliste peol. Kaks minutit oli südaööni aega, vaatasin, et ei jõua enam oma drinki lõpetada, kinkisin selle ühele tüdrukule. Sõbrad tulid, koksid käes, et ära jama! Küll sa homme jõuad! Aga minu jaoks algas kaine september sekundi pealt. Nüüd vaatan, et septembris on viis nädalavahetust! Sellega ikka keerati meile.

Lennart: Meil oli rahulik üritus kolleegidega, selles mõttes raiskasin viimase võimaluse ära – tahtsin käppa maha juua, aga saanud – ei küündinud põrandani.

Daki: Mina ostsin augusti lõpetamise puhul kaks pudelit veini. Mis osutusid nii halvaks, et jäidki joomata! Olin lausa nutu äärel ja läksin lihtsalt pettununa magama.

- Meil oli sõpradega korralik viimane pidu. Aga küllap rääkisin oma septembriplaanist nii suure hasardiga, et hulk teisigi otsustas kaine kuu kasuks. Ma usun, et sellest algatusest on kasu ka laiemalt kui ainult iseendale, kas teie usute sama?

Lennart: Eriti mitte. Kampaaniad ongi lihtsalt kampaaniad, tekitavad kõneainet. Elu muudavad ikka inimesed ise.

Daki: Sa oled nii nihilistlik! Aga sellepärast meie tiim toimibki – täiendame üksteist. Kõik äärmuslikult erinevad inimtüübid koos. Ei joo. Nii et igaüks võib seda teha.

Jaanus (ülioptimistlikult): Maailm läheb paremaks!

Lennart: Selle võiks terve aasta peale jaotada. Mitte nii, et septembris ei joo ja oktoobris oled kulmudeni täis. Tarbi parem mõõdukalt.

Daki: Intelligentsed inimesed teavad niikuinii, et vähemalt kolm kainet päeva võiks nädalas nagu olla.

-Kas sul endal on?

Daki: Noo, on olnud küll neid nädalaid, kus on kolm kainet päeva.

Jaanus: Aga ammu. (Üldine naer.)

Daki: See, et me teame, kuidas hea on, ei tähenda ju, et me hakkaks kohe maru tervislikeks.

-Miks me joome?

Lennart: Bukowski ütles joomise põhjuste kohta hästi. Sa jood ainult kolme asja pärast: kui juhtus midagi head, tahad tähistada; kui juhtus midagi halba, arstid seda masendust; kui mitte midagi ei juhtu, jood selleks, et juhtuks.

Jaanus: Põhjuse leiab alati.

Daki: Pean tunnistama, et kasutan alkoholi tihti pingeleevendajana. Kui ma nüüd elan selle väga stressirohke septembri üle ilma selleta, olen tõenäoliselt leidnud mingid alternatiivid, mis aitavad. Võib-olla järgmine kord, kui pinge lööb üle pea, ei tekigi seda tunnet, et tahaks klaasikese võtta. Eesmärk ongi vähem tarbida ja muid meelelahutusi leida. (Sügava ohkega:) Mis seal muud üle jääb, kui sihvkad ja Netflix.

Lennart: Sul on sihvkade söömine? Mu on ka seesama asi, otsisin kaine septembri puhul kohe alateadlikult suure paki ja mugisin.

-Mina Lasnamäe tüdrukuna vihkan sihvkade söömise heli. Aga kus ma pääsen, kui parimad sõbrad söövad. No on ikka nöök! Aga mis elus muutub, kui mitte juua?

Jaanus: Seda ma ei usu, et kainuse pärast meie populaarsus kahaneks või keegi meid sellepärast kusagile kutsumata jätaks.

Lennart: Ei, mis, kindlasti kahaneb! Aga siis peabki vaatama, kas üldse nagu ongi sõpru enam.

Jaanus: Peaks vaatama enda ümber ka, kellega sa lävid ja mille pärast. Kui peale joogi ei olegi midagi rääkida, siis vast ei ole mõtet.

Daki: Tuleb lahti öelda nendest, kes sind halvale teele viivad. Head sõbrad toetavad.

Jaanus: Muidugi füüsilised näitajad paranevad! Teen alates septembrist ka 12 trenni nädalas, mul ei olegi joomiseks aegagi. Kui sa ei joo, läheb kõik tõusvas joones – jõud, vastupidavus kasvab, lihased arenevad. Keha koostis paraneb, sest alkoholi juures tegeleb keha esiteks mürkide väljutamisega, samal ajal kõik rasvad rahulikult ladestuvad. Ja alkoholist tuleb tühje kaloreid ikka kõvasti! Sellepärast ongi õllekõhud. Ma olen kindel, et kõik me võtame kõvasti alla selle kuu ajaga.

Lennart: Majanduslikult on see ka kindlasti kasulik. Näiteks kohvikus söömas käies, kui sa ei võta õlut või veini toidu kõrvale, on arved palju väiksemad. Kui sa lähed kõrtsi, siis juba õllearve võib olla 40–50 eurot, kokteilid on kallid. Mittejoomine hoiab reaalselt raha kokku, päris kindlasti!

-Äkki me paneme Eesti majandusele põntsu, kui kutsume siin kõiki üles mitte jooma?

Lennart: Seda oleks tõesti huvitav teada, kui kuude kaupa arvestatakse aktsiisi laekumist. Kui palju see septembris siis väheneb, kui suur mõju sellel kampaanial on. Aga mina soovitaksin neil, kes käivad Lätis alkoholi toomas, tutvuda septembris Lätiga teistmoodi – seal on muudki vaadata.

Daki: Ma loodan ka, et mittejoomine muudab pigem leidlikumaks, avastad meelelahutusi, mille peale sa võib-olla muidu poleks tulnudki.

Jaanus: Inimesed ei teadvusta endale, kui palju tegelikult juuakse. Klaasike siin, pudel seal, tundub, et mitte midagi. Aga kui kõik kirja panna, pokaalid nädalavahetusel ja nädala sees – kuu lõikes tuleb kolossaalne kogus! Olgem ausad, eestlane ikka joob päris palju.

Reporteri rõdule satub juhuslik kolleeg: Mis te teete siin?

Meie (kooris): Me ei joo!

Kolleeg: Kas see on ka tegevus? Hulluks olete läinud või?

Lennart: Joomine on täitsa omaette tegevus kohe – saad auru välja lasta. Nüüd ongi meie asi ajakirjanikena välja uurida, kas mittejoomine samuti tegevusena kvalifitseerub.

Daki (naerdes): Panegi kirja, et intervjuu lõpp läks käest ära, inimesed ei saa kainusega hakkama. Aina raskemaks see maraton meile läheb! Kõike, mis sel ohtlikul teekonnal juhtub, saate videotes ise näha ning meie üle naerda. Ela meie kannatustele kaasa sõbranna.ee ja facebook.com/septembriseijoo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles