Ene-Margit Tiit näeb ohtu: aafriklased ja hiinlased kasvataksid pärmina Eesti venekeelset kogukonda (24)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopasse pürgivad aafriklased.
Euroopasse pürgivad aafriklased. Foto: Akintunde Akinleye / Reuters

Aafrikast ja teistest lõunapoolsetest piirkondadest immigrantide Eestisse meelitamine tekitaks suure probleemi, sest paljud neist sulanduksid hoopis siinse venekeelse elanikkonnaga, hoiatas rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit.

Postimees esitles neljapäeval Ene-Margit Tiidu värsket raamatut «Eesti rahvastiku 100 aastat. Rehielamust kõrghoonesse», mis vaatleb eesti rahvastiku arengut ja elujärge läbi kogu meie tormise ajaloo. Raamat kuulub EV100 raamatusarja.

Muu hulgas küsiti esitlusel rahvastikuteadlase käest, kumb on tema arvates suurem oht – kas aafriklaste siia toomine või venekeelse elanikkonna suurenemine.

Tiit selgitas enda senistele tähelepanekutele tuginedes, et näiteks Aasiast siia tulnud immigrandid kipuvad segunema rohkem siinsete venekeelsete elanikega, mitte eestlastega.

«Ma saan aru, et venekeelse kogukonna kasv on suur oht, aga see ei tule mitte ainult venelaste hulgast, valgevenelaste ja ukrainlaste hulgast, vaid see tuleb ka hindude, hiinlaste ja muust niisugusest seltskonnast, mulle nii tundub,» arvas raamatu autor. Ta lisas, et ei ole neid protsesse ise detailselt uurinud, aga selline mulje jääb.

Teadlane märkis, et kui tullakse riikidest, kus räägitakse inglise keelt, siis võib-olla tõesti mõnevõrra rohkem hakkavad integreeruma eestlastega, aga väga suur osa tunneb end eestlaste seas võõrana ja integreeruvad siinse venekeelse elanikkonnaga, mis on ka tegelikult väga kirju rahvuste poolest.

Küsimusele, milline võiks olla tulevikueestlane, vastas Tiit, et ehk mõni sentimeeter pikem, aga kindlasti targem. «Aga ainult et küsimus on selles, mis skaalal me seda tarkust mõõdame? Tõenäoliselt oskab ta rohkem selle perioodi maailmas orienteeruda, tõenäoliselt on tal vähem käelisi oskuseid. Pole päris selge, kas ta oskab puud istutada või naela seina lüüa. Aga ilmselt virtuaalses maailmas orienteerub märksa paremini,» ütles ta.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles