Kröits ehk Ristikivi

Vallo Kepp
, Filmimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Karl Ristikivi külas Karlssoni katusekorteris.
Kirjanik Karl Ristikivi külas Karlssoni katusekorteris. Foto: Karlssoni foto.

Seda raamatut käest pannes on imelik mõelda, et niisugust koguteost varem pole tehtud. On ju sarnane Betti Alveri tsitaadivalimik ilmunud juba kümmekond aastat tagasi, ammustel aegadel Juhan Liivist ja Artur Alliksaarest. Ilmselt on Betti Alveri raamat Janika Kronbergile ja Brita Meltsile mallina mõningal määral mõju avaldanud, kas või Rutt Hinrikuse vestluse, Harri Kiisa retsensiooni ja Ilmar Talve, Eerik Tederi mälestuste hakkimise tekstimassiivi eri osisse näol.

Janika Kronberg, kel polnud võimalust Ristikiviga isiklikult suhelda, on piirdunud pisut lühikeseks jääva eessõnaga. Sellest on siiralt kahju, sest pagulaskirjanike pihiisana ja hulga sündmuste juures viibinuna on tal tähelepanekuid, pärimusi, müüte ja legende ning kas või kirjavahetuste lugemust teistest filoloogidest enam. Ka suhteliselt noore mehena (sündinud 1963) oli tal võimalus, nagu raamatust näeme, veel lindistada ja materjali koguda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles