USA kohus mõistis Trumpi endise välisnõuniku 14 päevaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Papadopoulos saabub kohtusse.
George Papadopoulos saabub kohtusse. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

USA kohus määras reedel USA presidendi Donald Trumpi valimiskampaaniaaegsele välisnõunikule Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agentidele valetamise eest 14-päevase vanglakaristuse.

George Papadopoulos «valetas rahvusliku julgeoleku seisukohast tähtsa juurdluse raames», ütles USA föderaalse ringkonnakohtu kohtunik Randolph Moss.

Kohtunik määras eksnõunikule karistuseks ka 9500 dollari suuruse trahvi ja ühiskondlikult kasuliku töö.

Papadopoulos palus eelmisel nädalal kohtult kerget karistust.

Papadopoulos tunnistas mullu 5. oktoobril, et valetas FBI-ile kontaktide iseloomust «välismaalastega», kes tema hinnangul olid lähedalt seotud kõrgete Vene valitsusametnikega.

Lisaks valetas ta enda sõnul kokkupuudetest mitme venelasega, kes pakkusid «mustavat» materjali Trumpi rivaali Hillary Clintoni kohta.

Papadopoulose 2016. aasta kohtumised isikutega, kellel olid ilmselt sidemed Vene luureteenistustega, olid algne põhjus, mille tõttu käivitas FBI juurdluse Trumpi kampaania ja Venemaa võimaliku kokkumängu kohta.

Papadopoulos tunnistas avalduses uurijatele valetamist, kuid palus kerget karistust, öeldes, et ei tahtnud uurimist takistada, vaid kaitsta oma karjäärialaseid väljavaateid.

Eriprokurör Robert Mueller uurib Venemaa sekkumist USA  2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles