USA kutsus Taiwaniga seoses kolmest Kesk-Ameerika riigist saadiku koju

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA de facto saatkond Ameerika Instituut Taiwani pealinnas Taipeis.
USA de facto saatkond Ameerika Instituut Taiwani pealinnas Taipeis. Foto: AFP/SCANPIX

USA-Taiwan

USA kutsus tagasi suursaadikud Dominikaani Vabariigis, El Salvadoris ja Panamal pärast kolme Kesk-Ameerika riigi otsust katkestada diplomaatilised suhted Taiwaniga ja sõlmida need Hiinaga.

Ühendriikide välisministeerium teatas, et on tagasi kutsunud suursaadik Robin Bernsteini Dominikaani Vabariigist, suursaadik Jean Manesi El Salvadorist ja ajutise asjuri Roxanne Cabrali Panamalt, "arutamaks viise, kuidas USA saaks toetada tugevaid, sõltumatuid, demokraatlikke institutsioone ja majandusi üle kogu Kesk-Ameerika ja Kariibi mere piirkonna".

Ehkki ametlikult tunnistab Washington ainult Hiinat, on ta Taiwani lähedane liitlane ja hoiab saareriigi pealinnas Taipeis de facto saatkonda.

Taiwanile on jäänud Pekingi viimaste aastate diplomaatilise surve tulemusena vaid 17 liitlast.

Suhted Taipei ja Pekingi vahel on Taiwani presidendi Tsai Ing-weni võimuletulekuga halvenenud, sest tema valitsus on keeldunud tunnistamast Taiwani "ühe Hiina" osaks.

Hiina on hoogustanud oma jõupingutusi Taiwani liitlaste ülemeelitamiseks sestsaadik, kui Tsai 2016. aasta mais presidendiks sai.

Augustis Taiwani hüljanud El Salvador on viies diplomaatiline kaotus Tsai võimuloleku ajal ning kolmas sel aastal. Eelmised kaks olid Burkina Faso ja Dominikaani Vabariik.

Taiwan eraldus Mandri-Hiinast 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud Hiina kodusõja järel ning on de facto iseseisev, kuid pole kunagi iseseisvust välja kuulutanud. Peking peab Taiwani taasühendamist vajavaks territooriumiks, mis tuleb vajadusel jõuga taasliita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles