Ennustus: Klavan ja Käit vigastatud, kes kuuluvad Kreeka vastu Eesti algrivistusse?

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti eeldatav alg11 tänases mängus Kreekaga.
Eesti eeldatav alg11 tänases mängus Kreekaga. Foto: Ekraanitõmmis

Eesti meeste jalgpallikoondis alustab mänge Rahvuste liigas täna õhtul Lillekülas Kreeka vastu. Peatreener Martin Reim on vigastuste tõttu ilma kaptenist Ragnar Klavanist ja poolkaitsjast Mattias Käidist, mis paratamatult ahendab valikuid.

Algrivistuse moodustamisel lasuvad peamised mõttekohad väravavahi ja äärepoolkaitsjate positsioonidel. Mujal on olukord klaarim.

Väravavaht Mihkel Aksalu. «Selle, kes väravas seisab, otsustab Mart Poom. Olen selle ülesande hea meelega talle usaldanud. Meil on kolm korralikku väravavahti ja nad saavad hakkama,» sõnas Reim eilsel pressikonverentsil. Kui olukord oleks tavapärane, poleks Aksalu algkoosseisu kuulumises mingit küsimust, aga 2015. aastal koondise esiväravavahiks tõusnud saarlane langes koduklubis Seinäjoki JK-s juuli keskel pingile ning pole pärast 21. juulit saanud minutitki mänguaega.

Samas pole Aksalule võtta ka selgelt paremat alternatiivi, sest koduklubis Lilleströmis istub pingil ka Matvei Igonen ning kevadel Leedu vastu tubli debüüdi teinud Sergei Lepmetsal (FCI Levadia) napib koondisekogemust. Seega ikkagi Aksalu.

Vasakkaitsja Artur Pikk. Poola liigas viimastes voorudes resultatiivsete söötudega silma paistnud Pikk (Legnica Miedz) omab hetkel selget eelist Ken Kallaste (Kielce Korona) ees, kes langenud duubelmeeskonda.

Keskkaitsjad Karol Mets, Nikita Baranov, Joonas Tamm. Seoses Ragnar Klavani vigastusega toimuvad ootuspärases kaitseliinis (Klavan – Mets – Baranov) liikumised «üks samm vasakule» ehk Mets nihkub Klavani ja Baranov Metsa kohale. Seda kõike eeldusel, et Tamm on piisavalt tervenenud, et täna platsile minna ja hõivata Baranovi koht. Kui ei ole, siis jääb Baranov parempoolseks keskkaitsjaks ning keskmise rolli hõivab Enar Jääger. Eile märkis Reim, et kolmapäeval tegi säärelihasega hädas olnud Tamm trenni juba peaaegu täies mahus kaasa. Arvestades Klavani väljalangemist, on Tamme kaasamängimine varasemast tähtsam.

Paremkaitsja Taijo Teniste. Hüppeliigesevigastusega hädas olnud Teniste kohal on tegelikult küsimärk, sest olukord olla olnud mõnel päeval parem, teisel halvem. Kui selle positsiooni Eesti kindel esinumber täna mängida ei saa, on tema asendamiseks variante kaks – Gert Kams (FC Flora) või Pikk, kes on varemgi nö valel pool tegutsenud. Sel juhul tõuseks Kallaste tema asemel põhikoosseisu vasakkaitsjaks.

Keskpoolkaitsjad Ilja Antonov ja Artjom Dmitrijev. Sel positsioonil on Reimil hetkel valikut vähe, sest koduklubis noortemeeskonda pagendatud Konstantin Vassiljev ei ole 90 minuti vormis ning Mattias Käit langes rivistusest välja. Napi koondisekogemusega Marek Kaljumäe põhirivistusse tõstmine oleks läbinisti ebaloogiline. Põhimõtteliselt võiks keskpoolkaitsjana mängida ka Sander Puri, aga sääraseks originaalseks käiguks puudub vajadus, sest Antonov – Dmitrijev moodustavad adekvaatse paari.

Eelmisel aastal kodus Belgia vastu ülirumala punase kaardi teeninud Dmitrijevile on talvine klubivahetus (poolkaitsja siirdus Nõmme Kaljust FC Lahtisse) mõjunud silmnähtavalt hästi. Kevadises Balti turniiri mängus Leedu vastu tegi ta väga hea partii, suutes oma trumbiks olevat agressiivsust kontrollida, olles meeskonnale keskväljal tugevaks toeks.

Eelmise aasta viimases valikmängus, kodus Bosnia ja Hertsegoviina vastu iluvärava löönud Antonov on Rumeenia kõrgliigaklubis FC Hermannstadt tõusnud põhikoosseisu liikmeks ja sobib Dmitrijevi kõrvale kenasti, olles viimasest loovam, ent suutes samas kaitsetöösse korralikult panustada.

Vasakäär Henrik Ojamaa. Äärepoolkaitsjaid valides on Reimil kõige rohkem valikut, sest võtta on neli meest – Ojamaa, Siim Luts, Sergei Zenjov, Puri – keda kõiki saab lahingusse saata. Paremajalgne Ojamaa on korduvalt rõhutanud, et eelistab mängida vasakul äärel ning Balti turniiril Leedu vastu tegi sellelt positsioonilt väga hea esituse. Poola kõrgliigas Legnica Miedzis on ta heas hoos, kuuludes pidevalt põhikoosseisu. Pole põhjust sellist meest pingile jätta.

Paremäär Sergei Zenjov. Eesti koondise peatreenerite lemmikmängija terve kümnendi jooksul. Kui Zenjov on terve, on talle algrivistuses sisuliselt alati koha leidnud nii Tarmo Rüütli, Magnus Pehrsson kui ka Martin Reim. Luts ja Puri võivad saada algrivistuses võimaluse teisipäeval Soome vastu.

Ründaja Henri Anier. Kuigi Anier on niikuinii hetkel koondise selge esiründaja, on tema algkoosseisukoht seda kindlam, et Ats Purje ei ole vigastuse tõttu ilmselt mängukõlbulik. Rauno Sappineni otsustati aga vastsest koduklubist mitte ära kutsuda. Anier alustab kindlasti ja peab olema valmis 90-minutiliseks pingutuseks.

Eesti eeldatav alg11 tänases mängus Kreekaga.
Eesti eeldatav alg11 tänases mängus Kreekaga. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles