Mida kujutab endast salapärane GRU ja kuidas see tegutseb? (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GRU embbleem.
GRU embbleem. Foto: Wikimedia Commons

Suurbritannia peaministri Theresa May teadaanne, et Vene luureteenistus oli Salisburys aset leidnud Novitšoki-rünnaku taga, heidab veelgi enam soovimatut tähelepanu ühele Vene salapäraseimale salaagentuurile, vahendab Guardian.

Luure Peavalitsuse ehk GRU kohta on viimaseil aastail vähehaaval infot tilkunud, mis kõik viitab sellele, et agentuuril on lai haare, mis ulatub maailma eri otstesse.

Vene sõjaväe luureosakond nimetati ümber GUks 2010. aastal, kuid seda tuntakse siiski nii Venemaal kui riigipiirist väljaspool vana nime ehk GRU järgi.

Agentuuris töötas omal ajal Novitšoki närvimürgirünnaku sihtmärgiks olnud Sergei Skripal. GRU eesmärk on läbi viia traditsioonilisi sõjaväeluure ülesandeid ja välisluureoperatsioone.

Nõukogude sõjavägi hoidis aastakümneid teenistuses üleilmset agentide võrgustikku. Kuulsaim neist agentidest oli Richard Sorge, kes mängis 1930ndatel natsiajakirjanikku Jaapanis ja saatis Moskvale väärtuslikku infot, kaasa arvatud andmeid Adolf Hitleri plaani kohta rünnata Nõukogude Liitu. Nõukogude diktaator Jossif Stalin aga eiras infot.

Skripali rünnakus kahtlustatavad arvatavad GRU agendid.
Skripali rünnakus kahtlustatavad arvatavad GRU agendid. Foto: / Supplied by Capital Pictures

Kui Nõukogude Liit kokku varises ja KGB välisluureoperatsioonid viidi üle uude võrgustikku SVRi (Venemaa Föderatsiooni Välisluureteenistus), säilitas GRU eraldiseisva staatuse. Kuigi SVRil ja GRU-l on tihti kattuvad huvid, töötavad nad üksteisega võisteldes ja peavad palgal eraldiseisvaid agente välismaal.

Sergei Tretjakov oli USAs New Yorgis SVRi kõrge ametnik 2000. aastani, mil ta üle jooksis. Ta seletas oma hilisemas raamatus, et kahe agentuuri vahel pole mingit kattuvust. Vene ÜRO missioonis New Yorgis oli Tretjakovi sõnul kaks siltideta metallust, üks neist viis SVRi ja teine GRU kabinettidesse. Kummalgi agentuuril polnud ligipääsu teise tubadesse.

GRU juht raporteerib vaid Vene kaitseministrile ja president Vladimir Putinile.

GRUd peetakse USA 2016. aasta presidendivalimiste eel aset leidnud häkkimise toimepanijaks. Washingtoni eriuurija Robert Muelleri meeskond nimetas hiljuti 12 GRU ametniku nime, kes on seotud väidetava häkkimise ja demokraatide e-kirjade lekitamisega.

Eestis vahi alla võetud kaitseväelane Deniss Metsavas, keda kahtlustatakse GRU heaks luuramises.
Eestis vahi alla võetud kaitseväelane Deniss Metsavas, keda kahtlustatakse GRU heaks luuramises. Foto: Tairo Lutter

Nagu ka USA operatsioon, näib Novitšoki mürgitamine sobituvat GRU tegevusmustrisse.

Uurivaid ajakirjanikke ühendaval internetileheküljel Bellingcat väideti hiljuti, et nad olid tuvastanud ühe GRU ametniku Oleg Ivannikovi, keda väitsid osaliselt süüdi olevat Ida-Ukraina kohal alla lastud Malaysia Airlinesi lennu MH17 juhtumis.

Lisaks tegutsenud ametnik pseudonüümi kasutades Kremli toetatud Gruusia lahkulöönud piirkonna Lõuna-Osseetia kaitseministrina.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles