NYT: USA administratsioon arutas Venezuela ohvitseridega riigipööret (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela's President Nicolas Maduro speaks during a meeting with military high command members in Caracas, Venezuela August 11, 2018. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Venezuela's President Nicolas Maduro speaks during a meeting with military high command members in Caracas, Venezuela August 11, 2018. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Foto: HANDOUT / REUTERS

USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni liikmed arutasid Venezuela ohvitseridega salaja plaani president Nicolás Maduro kukutamiseks, kuid otsustasid lõpuks mitte aidata, kirjutas laupäeval The New York Times.

Trump on olnud äärmiselt kriitiline Maduro vasakpoolse režiimi suhtes, mis on viinud Venezuela sügavasse majandus- ja humanitaarkriisi. Kriis on vallandanud riigis vägivaldseid meeleavaldusi ja ulatusliku väljarände naabermaadesse.

Tundmatuks jääda soovinud USA ametiisikuile ja endisele Venezuela ohvitserile viidanud Timesi andmeil riigipöördekava takerdus.

Maduro kukutamist kavandanud ohvitseid olevat soovinud Ühendriikidelt eelkõige materiaalset abi, nagu salastatud raadiosidet. USA sõjaväe võimalikust osalusest kohtumistel juttu ei olnud.

USA indu riigipöördes osaleda vähendas lehe teatel see, et üks Venezuela läbirääkijaist oli korruptsiooni tõttu Ühendriikide sanktsiooninimekirjas. Lisaks on veel mitut Venezuela relvajõudude ohvitseri süüdistatud seostes muu hulgas piinamiste, narkokaubanduse ja jõu kasutamisega tsiviilisikute vastu.

Ühendriigid pidasid nõrkadeks ka läbirääkimispartnerite plaane.

Valge Maja ei andnud küsimusele salakõneluste kohta selget vastust, vaid rõhutas vajadust dialoogiks kõigi demokraatiat soovivate venetsueellastega.

Pärast seda, kui lõhkeainelastis droonid 4. augustil Maduro lähedal sõjaväeparaadil väidetavalt plahvatasid, süüdistas too Ühendriike, Colombiat ja oma vaenlasi kodumaal. USA välisministeerium mõistis hukka poliitilise vägivalla, ent taunis ka meelevaldseid areste ja väljapressitud ülestunnistusi.

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton eitas kategooriliselt igasugust Ühendriikide valitsuse osalust vahejuhtumis.

2017. augustis olevat Trump meedia andmeil oma nõunikelt küsinud võimaliku invasiooni kohta Venezuelas. Umbes samal ajal ütles ta avalikult, et ei välista «sõjalist varianti» sealse kaose lõpetamiseks.

Venezuela naftal baseeruva majanduse kollaps üha autoritaarsema Maduro võimu all on toonud riigis kaasa toidu- ja ravimipuuduse.

Maduro on paljudes oma hädades süüdistanud vihaselt Ühendriike. Mõte sellest, et Trumpi administratsioon on üldse mõelnud riigipöörde toetamisest, annab sellistele süüdistustele kahtlemata hoogu juurde ja võib põhjustada rahutusi ka teistes Ladina-Ameerika maades.

USA sekkus 20. sajandil mitmete selle piirkonna riikide siseasjadesse, toetades muu hulgas Tšiili diktaatori Augusto Pinocheti riigipööret. See on kahjustanud Ühendriikide mainet Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, kirjutab leht.

«See teade kukub piirkonda nagu pomm,» ütles lehele Mari Carmen Aponte, kes juhtis USA välisministeeriumi Ladina-Ameerika osakonda Barack Obama ametiaja lõpul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles