Vene õigeusu kirik ähvardas Konstantinoopoli patriarhi (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix

Vene õigeusu kirik ähvardas laupäeval anda vastulöögi oma Istanbuli rivaalile, kui see lubab Ukrainal katkestada vaimsed sidemed Moskvaga ja lõpetada Vene kiriku võimu selles riigis.

Istanbulis baseeruv Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos I, keda peetakse ajaloolistel põhjustel kõigi õigeusklike eestkõnelejaks ja esimeseks võrdsete seas, peaks lähikuudel otsustama Ukraina taotluse üle lüüa lahku Moskvast ja rajada sõltumatu kirik.

Vene kõrge kirikuametnik metropoliit Illarion ütles laupäeval, et kui patriarh tunnustab Kiievit, pole neil muud valikut kui katkestada suhted Konstantinoopoliga. Tema sõnul on Bartholomeos käitunud põlastusväärsel ja reeturlikul moel.

«Kui keegi jultunult ja küüniliselt sekkub kohaliku õigeusukiriku asjadesse, loob ta mitte üksnes lootusetu olukorra, vaid ohustab üleilmset õigeusumaailma skismaga,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Illarioni sõnu.

Bartholomeose rivaal, Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill on nimetanud Ukraina kiriku võimalikku lahkulöömist Moskvast õigeusu katastroofiks.

Ukraina õigeusu kiriku ühe haru vaimulikud on tõotanud lojaalsust Moskvale, ent rahvusvahelise kanoonilise tunnustuseta haru allub Kiievi patriarhile Filaretile.

Kuigi Konstantinoopoli õigeusukirik on maailma vanim, siis Moskva on hetkel võimsaim ja suurima järgijate arvuga.

Pole selge, mida tähendaks praktikas, kui Ukraina saaks õiguse iseseisev kirik luua.

Kuid eksperdid on üksmeelsed, et seesugune otsus tähendaks ükskõik mis vormis lööki Venemaa vaimsele autoriteedile õigeusklikus maailmas.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles