Trump tahab muuta Iisraeli ja Palestiina konflikti lätteid

Merili Arjakas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO jagatav humanitaarabi on miljonile Gaza sektori elanikule elus püsimiseks hädavajalik.
ÜRO jagatav humanitaarabi on miljonile Gaza sektori elanikule elus püsimiseks hädavajalik. Foto: Ashraf Amra \ Apaimages/sipa/ Scanpix

USA otsus lõpetada Palestiina pagulaste rahastamine on osa president Donald Trumpi valitsuse laiemast püüdlusest muuta kehtetuks Palestiina iseseisvuslaste nõuded Iisraeliga kokkuleppele jõudmiseks.

Seni on Iisraeli ja Palestiina rahuläbirääkimiste taktika olnud kõigepealt jõuda kompromissile kõrvalistes küsimustes, et üles ehitada usaldust ja koostöövalmidust, mis võimaldaks ette võtta tegelikud probleemid: piirid ja asundused, julgeolek, põgenikud ja Jeruusalemm.

Trumpi juhitav USA administratsioon on asunud täitma Iisraeli parempoolsete soovinimekirja, millega tühistataks Palestiina nõuded läbirääkimisteks. Eelmise aasta detsembris kuulutas USA, et viib oma saatkonna Tel Avivist üle Jeruusalemma, mis põhjustas palju vaidlusi. Nüüd on löögi alla langenud põgenike staatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles