Trumpi tõredus ei toimi - NFLi mängijate hümniprotestid jätkuvad

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami Dolphins mängijad Kenny Stills (vasakul) ja Albert Wilson põlvitamas rahvushümni mängimise ajal enne kohtumist Tennessee Titansi vastu.
Miami Dolphins mängijad Kenny Stills (vasakul) ja Albert Wilson põlvitamas rahvushümni mängimise ajal enne kohtumist Tennessee Titansi vastu. Foto: Steve Mitchell / Steve Mitchell-USA TODAY Sports/Sipa USA

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL esimeses voorus otsustasid kaks Miami Dolphinsi meeskonna mängijat, püüdjad Kenny Stills ja Albert Wilson kohtumise eel rahvushümni mängimise ajal põlvitada.

Dolphinsi äärekaitsja Robert Quinn ei põlvitanud, aga tõstis hümni ajal üles rusikasse surutud käe. Samamoodi talitas San Francisco 49ersi püüdja Marquise Goodwin. Jacksonville Jaguarsi kaitsjad Jalen Ramsey ja Telvin Smith, samuti Denver Broncosi mängijad Demariyus Thomas ja Brandon Marshall otsustasid hümni ajaks riietusruumi jääda.

Ent enim torkas silma just Stillsi ja Wilsoni teguviis, mis jäljendas üks-ühele 2016. aastal toonase 49ersi mängujuhi Colin Kaepernicki poolt algatatud ja NFLi mängijate seas laia järgimist protesti, mida ta põhjendas USA-s valitseva rassilise ebavõrdsuse ja politsei vägivallaga mustanahaliste suhtes.

USA president Donald Trump nõudis NFLilt korduvalt protestide sundlõpetamist ja tänitab sel teemal tänini. Eilsete mängude eel teatas USA president Twitteris: «NFLi reitingud langesid 13%. Kui mängijad hümni ajal lugupidavalt seisaksid ja seda ka teleülekandes näidataks, tuleksid vaatajad äkki tagasi? Muidu lähevad reitingud veel halvemaks!»

Trump tegi järelduse neljapäevase hooaja avamängu Philadelphia Eagles - Atlanta Falcons põhjal, mille algus lükkus aga halva ilm tõttu edasi, mis omakorda mõjus loogiliselt ka reitingule, sest inimesed läksid magama.

Osaliselt just Trumpi survel sätestasid NFLi omanikud, kellest enamik vabariiklaste (suured) toetajad, kevadel reegli, mis keelas mängijatel hümni ajal põlvitamise, aga andis neile õiguse jääda hümni ajaks riietusruumi. Samas ei ole seda reeglit kehtestatud, sest NFLi mängijate ametiühing ei ole sellega nõus.

Albert Wilson ja Kenny Stills eilse Dolphins - Titans kohtumise eel hümni ajal põlvitamas.
Albert Wilson ja Kenny Stills eilse Dolphins - Titans kohtumise eel hümni ajal põlvitamas. Foto: Brett Davis / Brett Davis-USA TODAY Sports/Sipa USA

Stillsi ja Wilsoni eilne protest polnud üllatav, sest nad talitasid samamoodi ka hooaja eel peetud treeningmängudes, aga märgilise tähendusega kindlasti. Vaatamata NFLi klubiomanike soovile lõpetada eelmisel hooajal suurt tähelepanu pälvinud hümniprotestid, jätkusid need ka uuel hooajal.

Stillsi protest omandas aga seda suurema mõju ja tähenduse, et Dolphinsi 27:20 võidumängus Tennessee Titansi üle kanti tema arvele kaks touch-down'i. Samas on Stills märkinud, et kaalub protestimise lõpetamist, kui mõnid NFLi klubi Kaepernicki palkab.

Nimelt jäi protestide algataja tööta, sest vaatamata tõestatult headele oskustele pole ükski NFLi klubi teda palganud. Kaepernick kaebas NFLi kohtusse ning kaebus võeti vastu ja seda hakatakse peagi menetlema.

Loe ka «Colin Kaepernick - suuremate jõudude mängukann või meie aja kangelane?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles