Täna algab Disainiöö nädal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saab alguse XIII Disainiöö festival, mis kestab nädala lõpuni. Seekordne Disainiöö on varasematest aastatest veelgi mahukama programmiga ning selle läbivaks teemaks on inimsõbralik linnakeskkond.

Festivali programmi mahuvad Eesti Disainiauhindade ja tootedisainiauhind BRUNO väljakuulutamine, rahvusvaheline konverents «Inimlikud linnad», moevaatemäng D.O.M – DISAIN ON MOES, arvukalt näitusi ning üle 25 Disainiöö satelliidi poolt korraldatavad seminarid, avatud uste päevad ja töötoad.

Festivali peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova kutsub kõiki disainiteemasid täis nädalast osa saama, kuna tegemist on eelkõige koostegemise festivaliga.

«Oleme praeguseks Disainiööd korraldanud 13 aastat ning mul on suur rõõm olnud jälgida, kuidas paaripäevasest üritusest on saanud nädalapikkune disainifestival. Aastatega on liitunud rohkem tegijaid, tiim on suurenenud, vabatahtlikke tuleb aina juurde ja mis kõige tähtsam —  disainisõbrad on saanud aru, et see on aasta suurim disainiüritus, milles on võimalik igati kaasa lüüa,» rääkis Ilona Gurjanova.

Festivalile annab avalöögi Eesti Disainiauhinnad 2018 nominentide tööde näitus Viru Keskuses, kus on väljas tootedisainiauhinna BRUNO, graafilise- ja veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri preemia SÄSI nominentide tööd. Näitus avatakse täna kell 16.00 ning jääb avatuks 23. septembrini. Kohapeal kuulutatakse välja ka BRUNO rahvalemmiku auhinna võitja.

Arhitektuurimuuseumis on juba avatud teedrajava arhitektuuri ja vineermööbli lugu, näitus Luther Isokon. Näitus tutvustab inimesi, kes olid Lawn Roadi korterite idee loojad ning kujundasid ehituse arhitektuuri. Nii mõnigi väljapaistev resident elas hoones 1930. aastate alguses. Samas esitletakse siin korteritele valmistatud mööblit ja sisustuselemente, mis kõik olid selle visiooni osad, väljendades tollast elegantset, taskukohast ning minimalistlikku elustiili.

13. septembril toimuval konverentsil «Inimlikud Linnad» kuuleme visionääridelt ja praktikutelt lugusid sellest, kuidas tulla toime kiire linnastumise tingimustes uute väljakutsetega ning mil moel luua ja säilitada linnades inimväärne ja kultuurne keskkond. Peaesinejateks on Mark Kingwell (Kanada), Liam Young (UK), Chantal Vanoeteren (Belgia), Kate Rhodes (Austraalia) ja Veronika Valk-Siska (Eesti). Samuti esinevad kõik «Human Cities» projektis osalevate linnade esindajad, kõneldes eksperimentidest ja pilootprojektidest, mis nende linnades on läbiviidud. Projektis osales 12 partnerit 11 Euroopa linnast: Tallinn, London, Brüssel, Belgrad, Cieszyn, Saint-Etienne, Graz, Helsingi, Bilbao, Ljubljana ja Milano.

Ajaloolisesse Balti jaama ootepaviljoni on koondatud ligi kümme näitust meilt ja mujalt. Linnateemad avavad nii suurtele kui väikestele külastajatele «Inimlikud Linnad» näitus, Aalto Exit Arhitektuurikooli näitus, iF Design Talendiauhinna näitus, «Õhus on Kalamaja» raamatul põhinev Kalamaja kogukonna näitus ning laste joonistuste näitus nende ideaalsest linnast. Näitamisele tuleb ka Haapsalu Graafilise Disaini Festivali näitus «Dialoog». Külastajad saavad näha Human Cities projekti raames valminud lõõgastuskapslit HÄLO. Lastele on Balti jaamas loodud ala, kus nad saavad oma linna ehitada.

13. septembril toimub samuti Balti Jaamas Disainiöö omanäoline moeetendus D_O_M – DISAIN ON MOES, kus läbi kontseptuaalse vaatemängu esitletakse jätkusuutlikku disaini. Oma loomingut esitlevad Kristi Pärn, Reet Aus, Eve Hanson ja Helve Alla.

Ka sel sügisel avatakse festivali raames Disainitänav ja Moepõik. Kulge rahulikult keset head disaini, sest oma aadress on nii parimal moe-, aksessuaari-, toote- kui ka sisustusdisainil. Solaris Keskusesse ja Alexela kontserdimajja on end kaheks päevaks sisse seadnud üle 100 disaineri ja disainibrändi meilt ja mujalt.

Disainiöö programmil tasub pilku peal hoida Disainiöö veebikodus http://www.tallinndesignfestival.com/.

Enamik 10. -16. septembrini toimuva XIII Disainiöö üritusi on pealtvaatajatele tasuta, kuid paljud vajavad eelregistreerimist, milleks vajalikud kontaktid leiab Disainiöö veebist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles