Tüngakõned liikvel: helistajad pärivad maksmata trahvide kohta või teatavad surmavast haigusest

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei soovitab tüngakõnede ennetamiseks jätta tundmatu numbriga kõnedele vastamata.
Politsei soovitab tüngakõnede ennetamiseks jätta tundmatu numbriga kõnedele vastamata. Foto: AIVAR AOT

Tüngakõned ei ole mingisugune uus nähtus. Küll aga on viimastel nädalatel tüngakõnede ohvrite arv järjest tõusnud.

Kui sajandi alguses reklaamisid tüngakõnesid TV-kavade tagumised lehed, siis on nüüd nende jaoks olemas mobiilirakendused. AppStore'is on näiteks rakendus «JokesPhone - hilarious calls» suisa esimesel kohal allalaaditud rakenduste seas.

Kui mõned tüngakõned on süütud naljad kummaliste häälte kohta magamistoas, siis jõhkramad neist esinevad «perearstina», kes annab kõne vastuvõtjale teada, et viimasel on surmav haigus.

Tüngakõnede eest hoiatab ka veebikonstaabel Maarja Punak oma Facebooki postituses. «Levimas on libakõned! Ma olen kuulnud nii soome- kui eestikeelseid kõnesid, millest ühes anti teada maksmata kiiruseületamise trahvist ja teises tellitud kaubast, mille arve on tasumata. Venekeelseid variante võib olla teisigi. Kuidas aru saada, et tegemist on libakõnega? Esiteks, see tuleb tundmatult välismaiselt numbrilt ja teiseks, tegemist on lindistusega. See läheb käima hetkel, mil kõne vastu võetakse ja lõppeb siis, kui salvestis saab otsa. Vahele rääkida ei ole võimalik. Kuidas ennetada? Ärge vastake tundmatu numbriga kõnele ja kui saate aru, et Teil ei ole võimalik sõna sekka öelda, siis katkestage kõne. Seni teadaolevalt pole rahalist kahju nende kõnedega tekkinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles