Bild: Saksamaa võib liituda õhurünnakutega Süürias (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa Luftwaffe Tornado lennukid.
Saksamaa Luftwaffe Tornado lennukid. Foto: HARALD TITTEL / AFP / SCANPIX

Saksamaa Bundeswehr kaalub võimalust osaleda Süürias koos USA, Ühendkuningriigi ja Prantsusmaaga õhurünnakutes Süüria režiimi vastu, kui toimuma peaks järjekordne keemiarünnak. Valitsus võib aga vastuolulisele ideele pidurit tõmmata.

Saksa kaitseministeerium on väidetavalt läbirääkimistes USA kaitseministeeriumiga, et leppida kokku Saksamaa võimalik osalus tulevikus toimuda võivates USA, Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa õhurünnakutes, teatas ajaleht Bild täna.

Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Bildi väitel on Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen vastanud USA palvele, mis esitati pärast kõrgete kaitseministeeriumi ametnike ja relvajõudude ohvitseride omavahelist kohtumist. Väidetavalt hakkaksid Saksamaa Tornado lennukid osalema lahingmissioonidel koos liitlastega. Bildi sõnul oleks tegu esimese korraga pärast 1990ndate aastate konflikti Balkanil, mil Saksa lennukitelt pomme heidetaks.

Bundeswehr võtaks ajalehe andmeil õhurünnakutest osa vaid juhul, kui Süüria režiim paneks toime järjekordse keemiarünnaku. Aprillis süüdistasid lääneriigid diktaator Bashar al-Assadit Doumas keemiarünnaku korraldamises ning sellega 70 inimese tapmises.

Briti õhujõudude Tornado tõusmas õhku Küprosel asuvast õhuväebaasist 14. aprillil, mil USA, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa korraldasid õhurünnakud Süüria režiimi vastu.
Briti õhujõudude Tornado tõusmas õhku Küprosel asuvast õhuväebaasist 14. aprillil, mil USA, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa korraldasid õhurünnakud Süüria režiimi vastu. Foto: Cpl L Matthews / AP / Scanpix

Vastusena korraldasid USA, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa õhurünnakud kolmele Süüria režiimile kuuluvale rajatisele. USA poolt juhitud õhurünnakud olid kõige võimsamad, mille lääneriigid Süüria sõja jooksul korraldanud on. Venemaa eitas Assadi režiimi seotust keemiarünnakutega.

Liidukantsler Angela Merkel.
Liidukantsler Angela Merkel. Foto: Boris Grdanoski / AP / Scanpix

Saksamaa liitumine USA juhitava sõjalise alliansiga tähendaks ohtu sattuda otsesesse kokkupõrkesse Assadi toetavate Vene vägedega. Valitsuse toetust nõudev otsus oleks kantsler Angela Merkeli jaoks kannapööre. On ju valitsusjuht varasemalt väitnud, et Saksamaa ei võta osa sõjalistest missioonidest Süürias.

Väidetavalt liituks Bundeswehr pärast õhurünnakuid ka vaatluslendudega, millega kaardistatakse rünnaku tagajärjed ja tehtud kahju. Kuigi Bundeswehr on Süürias aktiivne, ei osaleta sealses lahingtegevuses.

Ajaloolistel põhjustel on paljud Sakslased Bundeswehri lahingmissioonide osas skeptilised. Näiteks teatas valitsusse kuuluvate sotsiaaldemokraatide juht Andrea Nahles, et tema erakond ei toeta Süüria sõtta sekkumist valitsuses ega ka parlamendis.

Välisminister Heiko Maas ega ka kaitseminister von der Leyen ei soovinud teemat täpsemalt kommenteerida, aga ütlesid Bildile, et on USA liitlastega tihedas suhtluses. Lisaks laususid ministrid, et oluline on vältida olukorra eskaleerumist Süürias, eriti seoses keemiarelvade kasutamisega, mida Assad on varem teinud.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles