Soome kaitseväe raport: ajateenijatele pakutav taimetoit vastab nõuetele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajateenijad õppustel.
Soome ajateenijad õppustel. Foto: JUSSI ROSENDAHL / REUTERS / Scanpix

Soome kaitseväe poolt läbi viidud uuring leidis, et sealsetes väeosades pakutav taimetoit vastab nõuetele ja pakub sõduritele piisavalt energiat.

Raportit nõudis Soome kaitseminister Jussi Niinistö ning tulemused saabusid eelmisel reedel. «Väeosas pakutava toidu päevane energiakogus peab olema 3300-3400 kalorit inimese kohta, see on paika pandud kaitseväe poolt,» seisis kokkuvõttes.

Muu hulgas mainiti uuringus, et kaitsevägi hakkab toitumisest tingitud muutusi jälgima ning toitlustajale tagasisidet jagama. Soome kaitsevägi märgib raportis, et taimetoitu on väeosades regulaarselt pakutud alates 2016. aastast ning üritatud on suurendada ka tavalise toidu kõrvale pakutavate juurviljade arvu.

Nn taimetoidu päeva idee pärineb ajateenijate ühingult, mille kaudu esitati see toitlustusettevõttele Leijona Catering eelmise aasta oktoobris. Pakuti, et väeosade sööklad võiksid hakata pakkuma nädalas vähemalt ühel korral vaid taimetoitu.

Soome kaitsevägi teatas hiljuti, et hakkab alates sellest sügisest taimetoitu ajateenijatele kaks korda nädalas pakkuma. Otsusega šokeeriti kaitseminister Jussi Niinistöt, kes muretses, et pakutav toit ei paku noortele ajateenijatele piisavalt energiat.

«Selline sunnitud toitmine näib olevat ideoloogiline otsus. On vana ütlemine, et armee marsib oma kõhu peal. Mitte ükski armee ei saa võidelda läätsesupi või lillkapsapüree peal,» ütles Niinistö toona.

Kaitseminister Jussi Niinistö.
Kaitseminister Jussi Niinistö. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NEWS AGENCY /Scanpix

Kaitseväe raporti kohaselt on ajateenijate tagasiside taimetoidu kohta olnud enamasti siiski positiivne, kuigi on esinenud ka kriitilisi kommentaare.

Relvajõud saavad rohkem tagasisidet sel sügisel, kavas on jälgida ka seda, kui palju toitu minema visatakse. Tulemusi jagatakse toitlustuse eest vastutavate isikutega novembris.

Soomes on meestel kohustus ajateenistus läbida ning kõik üle 18-aastased mehed peavad relvajõududes teenima kuni aasta. Teenistusse võtmine toimub kaks korda aastas, mõlemal korral võetakse vastu umbes 10 000 inimest. Naised võivad vabatahtlikult ajateenistuse läbida.

Soome sõdur.
Soome sõdur. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles