Seitse advokaati ühe tuulepargi kallal

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi kohtuasi tõi kokku korraliku advokaatide plejaadi: istuvad riiki esindanud Aarne Akerberg (paremal) ja Martin Triipan, seisavad Nelja Energia esindajad Kaspar Endrikson (paremal) ja Allar Jõks.
Tootsi kohtuasi tõi kokku korraliku advokaatide plejaadi: istuvad riiki esindanud Aarne Akerberg (paremal) ja Martin Triipan, seisavad Nelja Energia esindajad Kaspar Endrikson (paremal) ja Allar Jõks. Foto: Mihkel Maripuu
  • Eile toimunud kohtuistungile saatsid ka riigi esindajad advokaadid.
  • Tuuleettevõtjad leiavad, et enampakkumisega eelistati Eesti Energiat.
  • RMK ja keskkonnaministeerium peavad nende kaebusi alusetuteks.
  • Kohus teeb otsuse 9. novembriks.

Tallinna halduskohtus jõudis eile arutlusele eelmise aasta lõpus peatunud Tootsi tuulepargi enampakkumine, kus mitu tuuleettevõtjat leidis, et RMK seadis nad riigifirma Eesti Energia kõrval ebavõrdsesse olukorda. Olukorra tõsidusest andis aimu juba see, et ka riiki esindasid sel korral advokaadid, mitte oma maja juristid.

Kolmetunnine vaidlus selle üle, kellel ja mis tingimusel on õigus tuuleettevõtjate seas magusaks arenduseks peetav Tootsi tuulepark endale saada, kujunes seitsme tippadvokaadi omavaheliseks ping-pongiks, kust ei puudunud nii mõnigi terav torge vastase, aga ka istungilt üldse kõrvale jäänud Eesti Energia pihta.

Lisaks RMK ja keskkonnaministeeriumi advokaatidele Aarne Akerbergile ja Martin Triipanile olid istungil kohal Nelja Energia tütarettevõtet Tootsi Tuuleparki esindavad Allar Jõks ja Kaspar Endrikson, Sõnajalgade ettevõtet Eesti Elekter esindav Silja Holsmer ning Raisneri esindajad Piret Blankin ja Edgar-Kaj Velbri.

Eesti Energia ikka kõige keskel

Istungil Raisneri seisukohtade tutvustamisega alustanud Piret Blankin alustas koheselt rünnakuga riigifirma Eesti Energia pihta, kes jäeti kolmanda osapoolena jaanuari lõpus ringkonnakohtu otsusega kohtuvaidlusest kõrvale.

Blankini sõnul käitus RMK enampakkumisele eelnevalt viisil, kus püüdis vaidlusalust kinnisasja mängida Eesti Energia kätte. «Loodud on eelised, mis muudavad teistel võimatuks teha võrdsetel tingimustel pakkumisi,» märkis Raisneri advokaat, kes loetles oma väite toetuseks üles oma seitse argumenti.

Nende hulgas olid nii taastuvenergiatoetused, mida Eesti Energial on tänu seadusemuudatusele nüüd pargi pealt lihtsam saada, kui ka juba väljastatud ehitusluba, võrguliitumine, enampakkumise lühike tähtaeg - 3 nädalat - kui ka mitmed tehnilised küsimused. «RMK on võimaldanud Eesti Energial sellist tegevust, kus teiste võrdset põhiõigust on rikutud. Riik on see, kes peab tagama vaba turu hoidmise ja õigusliku keskkonna,» lõpetas Blankini kolleeg Edgar-Kaj Velbri.

Tema järel sõna saanud Nelja Energia tütarettevõtte Tootsi Tuulepark OÜ advokaat Kaspar Endrikson tunnustas esmalt, et RMK otsustas lõpuks Tootsi kinnistu enampakkumisele panna. «Täiesti nõus,» kinnitas Endrikson. Küll aga leiab Nelja Energia, et enampakkumise tingimused ei võimalda kinnistut õiguspäraselt võõrandada. Muuhulgas seadis ta kahtluse all üldse RMK pädevuse enampakkumist läbi viia.

Oma seisukoha lõpus torkas ta ka riigi esindajate vastuolulistele ja protsessi jooksul muutunud seisukohtadele. Tootsi kinnistu turuhinnavaidluses ütles riik, et 4 miljonit on turupõhine hind. «Lõpuks, kui riik pani kinnistu enampakkumisele, oli - üllatus, üllatus -, kinnistu hind 12 miljonit eurot,» kirjeldas Endrikson.

Ka Sõnajalgadele kuuluvat Eesti Elektrit esindav Silja Holsmer jätkas Eesti Energia eelistamise argumendiga. «RMK on väitnud, et olukord on selline ja tema ei saa midagi parata,» märkis Holsmer, kes on Sõnajalgade soovil kohtus nõudnud ka Eesti Energialt ehitusloa ära võtmist, kuid see toodi enampakkumise vaidlusse üle.

Teravaks läinud ping-pong

RMK oli istungile saatnud oma huve esindama advokaadi Aarne Akerbergi, kes kohe oma avalauses ütles, enampakkumise läbiviija vaidleb kõigi kaebajate kaebustele vastu ja peab neid põhjendamatuks. Käsitlust, nagu puuduks RMK-l antud enampakkumise läbiviimiseks pädevus, pidas ta näiteks lihtsustatuks.

Mis puudutas süüdistusi Eesti Energia suunal, siis ka siin võttis RMK advokaat sõna, märkides, et kõik tuuleettevõtjate kaebused on antud vaidluses asjakohatud. Ta põhjendas oma väidet sellega, et kuigi kohus tahtis Eesti Energiat kolmanda osapoolena kaasata, jättis ringkonnakohus riigifirma lõpuks ettevõtjate endi kaebuste alusel sellest kõrvale.

Ka pidas ta asjakohatuks tuuleettevõtjate viiteid taastuvenergiatoetustele. «Vaidlus käib enampakkumise tingimuste üle, mitte selle üle, kas antakse toetust või mitte,» leidis Akerberg.

Sama argumendi jätkas ka keskkonnaministeeriumi esindanud advokaat Martin Triipan, kes oli kutsutud istungile küll üksnes ministeeriumi seisukohti esitama, kuid nagu hiljem märkis Tootsi Tuuleparki esindanud Allar Jõks, esitas väga tugeva kaitsekõne istungilt kõrvale jäetud Eesti Energia kaitseks ning märkis oma seisukoha lõpus, et Eesti Energia on ajaliselt kaotanud igasuguse edumaa - isegi, kui see tal üldse ka oli.

Istungi lõpus, kui läks menetluskulude jagamiseks, uurisid tuuleettevõtjate esindajad, kas riigiasutustes juriste pole - et nende asemel otsustati advokaadid palgata -, mispeale märkis Aarne Akerberg, et tuulepargi müügi näole ei ole RMK jaoks tegemist tavalise asjaga.

Kuigi eilseks istungiks olid kõik pooled kohtuasjas tõendid esitanud, leidis kohtunik Reelika Lind kella 16 ajal istungit lõpetades, et menetlusosalisi on asjas palju ning seisukohad mahukad. Seetõttu teeb kohus asjas otsuse 9. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles